I disse dager vurderer politikerne i Orkdal om de skal si ja til en søknad på 200 000 kroner for å få Toppidrettsveka tilbake til Orkdal. Nylig sa formannskapet ja til søknaden, men endelig avgjørelse faller i kommunestyret den 20. desember. En viktig årsak til at flertallet i formannskapet sa ja, var at Orkdal idrettslag og Orkanger idrettsforening har gått sammen om å arrangere sommerkonkurransen som samler de beste skiløperne i verden i anlegget i Knyken. Vedtaket i formannskapet oser nemlig av vilje og ønske om å fjerne alle spor av grendestrid som må ha vært mellom idrettslagene de siste årene. I vedtaket heter det blant annet at det er ei forutsetning at et eventuelt overskudd skal deles likt mellom de to idrettsalgene, samt at det må avtales at hele kommunen profileres i forbindelse med arrangementet. Det faktum at de to idrettslagene går sammen om dette arrangementet, bekrefter langt på vei at grendestriden mellom idrettslagene er historie, samtidig som at det er et sterkt signal til de utenfor idrettslagene som fortsatt måtte dyrke uenighet med utganspunkt i geografi, bør kutte ut.

Ikke minst derfor bør også kommunestyret si ja til søknaden. Verdien av å si ja er nemlig stor. En ting er at det vil bidra til å viske ut grenser mellom grender, en annen ting er at å støtte opp om samarbeidet vil gi arrangørene større kraft og legitimitet i sponsormarkedet - noe som er viktig for å kunne lykkes med å få folkefesten Toppidrettsveka tilbake til Orkdal.

Samtidig som politikerne i Orkdal diskuterer støtte til Toppidrettsveka, diskuterer de også sammen med politikerne i Skaun om det er mulig å få til et samarbeid om Orkland folkebad og Skaun motorsenter. Når det gjelder folkebadet, vil et interkommunalt samarbeid mellom Skaun og Orkdal utgjøre 11 millioner kroner i økte spillemidler. Men det forutsetter igjen at Skaun kommune legger ni millioner kroner. Tilbake får Skaun tilgang til et flott anlegg for sine innbyggere, pluss at kommunen vil sikre skoleelevene et betydelig bedre tilbud om svømmeoppløring. I dag må Skaun leie svømmehaller både i Orkdal, Melhus og Trondheim.

Den samme gevinsten vil man oppnå ved å si ja til et interkommunalt samarbeid om det planlagte motorsportsenteret i Skaun. Blir Orkdal og Trondheim medeiere, vil det utløse tre millioner kroner ekstra i spillemidler, og prosjektet vil være langt nærmere ei realisering.

Det er med andre ord åpenbart at det vil utløse mye verdiskaping om også kommunestyrene sier ja til disse dugnadene!

Foto: Silje Asbjørnsen