Daniel Mandal har spilt sammen med Thomas Løseth siden 8. klassen. Da dannet de og noen flere kompiser bandet Knalljertan. Senere ble det Tempo. Strandafestivalen er en annen fellesnevner.

Fortsatt er det tett dialog mellom Mandal og Norges nye popidol.

— Ikke spennende

Men nå er det finalen i The Voice som gjelder. Lørdag lander et stort antall norske TV-øyne på Fornebu og den store finalen. Fem artister på scenen. Én blir stemt fram som vinner av seerne. Det kan bli Thomas Løseth fra Fannrem i Orkdal.

— Jeg er 99,9 prosent sikker på at Thomas vinner, sier Daniel Mandal.

Han vil sammen med ca. 50 andre trøndere ta turen nedover til Oslo og har plass i hallen på Fornebu. Mandal har vært skråsikker på kompisen gjennom hele konkurransen.

— Jeg har ikke opplevd det som spennende en gang i de rundene som har vært til nå. Jeg har vært så sikker på at Thomas ville gå videre. Det norske folk har vært enig, sier han.

«Only sky's the limit»

For dette handler om mer enn bare det å ha et musikalsk talent.

— Helt siden tida i Knalljertan har Thomas vist seg å ha det lille ekstra. Han er den fødte frontfiguren, med en personlighet som bare «tar» rommet når han kommer inn. Det samme gjelder på scenen foran publikum. I tillegg er han ydmyk og en snill person, og det liker vi nordmenn. Men selvsagt er stemmen viktig, og den har vi alle tatt til oss. Skal jeg sammenligne Thomas med noen, må det bli Kurt Nilsen. Han er også denne jordnære karen, sier Mandal.

— Og hva skjer videre hvis han vinner?

— Da er kun skyene grensa!

— Og hvis han ikke vinner?

— Da blir han minst like stor.

Kristian Raanes har Thomas som favoritt både i hode og hjerte.

God nok

Kristian Raanes er en annen som har stått og står Thomas Løseth nær. Raanes skal ikke til Oslo, men vil gjøre alt for å få med seg finalen.

— Jeg har en spillejobb på Bårdshaug lørdag kveld, men det vil nok by seg en anledning til å se hvordan det går med Thomas. Både jeg, og jeg vil anta også gjestene, har stor interesse av det. Jeg skal gjøre det jeg kan for å se hvordan det går, sier Raanes.

— Hva tror du?

— Jeg vet ærlig talt at Thomas er mer enn god nok til å levere til seier. Han er utvilsomt kapabel til det. Men det er altså folket som avgjør. Jeg håper og tror de tar ham helt til topps.

— I verdenstoppen

Nye veier åpner seg med en seier, mener Raanes.

— Da står verdens beste apparat rundt ham, og han kan -–litt satt på spissen -–få folk til å knytte skolissene sine om han vil. I tillegg vil han også få tilgang på noen av de ypperste låtskriverne vi har. Thomas har skrevet mye kjempebra musikk, men om han ikke blir sin egen låtskriver, vet vi at det finnes mange superstjerner som har andre låtskrivere. Elvis, for eksempel, skrev ikke en eneste låt selv.

Formidlinga tror Kristian Raanes blir utslagsgivende i The Voice-finalen.

— Der er han i verdenstoppen. For min egen del, som har stått ved siden av ham og blitt vant til ham, er det artig å se hvor flink han faktisk er. Vi som står ham så nær, blir kanskje litt «blind»? Men jeg tror han nailer dette, det vil i så fall være sååå fortjent!

Thomas og Sturla Fagerli Larsen på Idol-audition i Trondheim i 2011. Foto: Steinar Larsen

Sikker på seier

Sturla Fagerli Larsen er en annen som er full av lovord om Thomas Løseth.

— Vi har våknet klokka sju på morgenen etter nachspiel, og selv da synger han som ei lerke, sier Larsen.

Han tror ikke det har så mye å si hvordan det går i finalen.

— Thomas har uansett fått vist seg fram. Han vil bli godt tatt vare på uansett. Det er flere plateselskap, sier Larsen, som selv har kontrakt med Sony.

Men han har så stor tro på kompisen - som han deltok på Idol-audition sammen med i Trondheim i 2011 - at han tror det blir seier.

— Ja, jeg er ganske sikker på det.

For øvrig har Sturla og Thomas vanket mye sammen i Oslo i tida under Voice.

— Vi går på kafé og prater, og jeg prøver så godt jeg kan å backe ham opp, sier Sturla Fagerli Larsen.

Thomas og Sturla Fagerli Larsen på Idol-audition i Trondheim i 2011. Foto: Steinar Larsen
Kristian Raanes har Thomas som favoritt både i hode og hjerte. Foto: Audhild Øye