Orkdal kommune har sagt et rungende ja til Norsk kylling. Onsdag ettermiddag ble reguleringsplanen for Furumoen vedtatt med massivt flertall i et ekstraordinært kommunestyremøte. 34 stemte for, mens kun én (Kjell Rønningsbakk, SV) sa nei til planen.

- Dette er en enorm gladnyhet. Vi er et regionsenter, og da må vi oppføre oss som et. Dette er en vinn vinn-situasjon for alle parter, sa Senterpartiets Lars Ole Bjørnbet da reguleringsplanen for Furumoen ble behandlet i forvaltningsutvalget. Det skjedde rett før kommunestyret sluttbehandlet saken i et ekstraordinært møte.

Sene avklaringer

Plan- og forvaltningssjef Ingrid Voll startet møtet i hovedutvalget med ei orientering om høringsprosessen. De siste avklaringene fra sektormyndighetene kom så sent som onsdag formiddag.

- Alle innsigelsene er klarert per nå. Det var de ikke da vi sendte ut saken. Vi har sendt ut 207 sider med dokumenter. Det er gjort grundige utredninger. Nå er det opp til kommunestyret, sa Voll etter å ha gjennomgått hvert enkelt punkt som kunne ha stoppet planen, men som nå er avklart med Fylkesmannen, Statens vegvesen og NVE.

Sjøørreten

Atle Olav Sognli (Ap) var den eneste i utvalget som tilkjennega at han ville stemme imot reguleringsplanen. Det begrunnet han med jordvern og miljøhensyn. Sognli var imidlertid ikke så bekymret over jordflyttinga, etter å ha lest dokumentasjon på at det kan bli vellykket. Det var sjøørreten som bekymret ham mest.

Ønsket jordvoll

Hans Kringstad (Småbylista) var kritisk til kommunens tidsplan for reguleringsplanen.

- Dette er en av de største og mest kompliserte sakene i Orkdal og det har vært liten tid til å sette seg inn i saken. Det at det ikke er avklart hvem som skal betale for krysset mellom E39 og fylkesveien, illustrerer at det går fort i svingene, sa Kringstad som fremmet forslag om jordvoll som skjerming og om at det blir etablert lys og resteplasser langs turstien, som et kompenserende tiltak. Kringstad ville ha jordvollen på plass innen fabrikken blir tatt i bruk.

Justerte forslaget

Ingrid Voll advarte mot å tidfeste en så lang jordvoll som 600 meter, fordi det er mangel på rene masser i Orkdal, i alle fall nok til å lage en så lang voll på så kort tid.

Kringstad fremmet dermed et nytt forslag, som innebærer at det etableres jordvoll som skal bygges fra nord, og som deponi for rene masser. I det nye forslaget er det ingen tidsfrist. Dette ble enstemmig vedtatt av forvaltningsutvalget.

Hele reguleringsplanen ble vedtatt mot én stemme (Sognli) i utvalget.

Bandt gruppa

Det var aldri noen spenning knyttet til hva som ville bli vedtatt i det ekstraordinære kommunestyret. Det eneste som var uvisst, var hvor stort flertallet ville bli.

Dette flertallet ble imidlertid én stemme større da Ap valgte å binde sin gruppe. Partiets gruppeleder Finn Hoff begrunnet bindinga med at det var så viktig med tanke på alle arbeidsplassene. Sognli var den eneste i AP-gruppa som ville ha stemt imot planen dersom gruppa ikke hadde blitt bundet.

- Furumoen ikke på Stortinget

Venstre-politiker Lavrans Skuterud tok ordet for å gå i rette med sin partikollega Jon Gunnes, som var sitert i Adressa på at han ville ta opp Furumoen-saken i Stortingets spørretime.

Skuterud kunne slå fast at det ikke vil skje:

- Det kommer ikke noe spørsmål om Norsk kylling og Furumoen på Stortinget fra Venstre, men et generelt spørsmål om hvordan fylkesmenn skal forholde seg til nasjonale strategier, sa Skuterud som hadde avklart dette med Gunnes på telefon onsdag formiddag.

Rørt ordfører

Det er ingen tvil om at den enorme arbeidsinnsatsen fra administrasjonen har vært helt avgjørende for at kommunestyret onsdag kunne fatte endelig vedtak i reguleringssaken onsdag. Dermed vet Norsk kylling hva de har å forholde seg til når de kommer sammen til styremøte torsdag 7. desember.

- Det er et helt fenomenalt arbeid som er lagt ned fra administrasjonen, sa en rørt Oddbjørn Bang som fikk støtte fra flere av talerne i sin hyllest til administrasjonen.

Etter at vedtaket ble fattet med et så overveldende flertall, ble kommunestyremøtet avsluttet med applaus. Det forteller alt om hvor velkommen Norsk kylling er i Orkdal.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284