I et brev til prosjektgruppa for Børsa bo- og mestringsboliger ber foreldre til brukere av boligene om flere endringer av bygget som ble ferdigstilt nå i høst. Blant annet er huset utstyrt med dørterskler, noe som skaper problemer for rullestolbrukere. Videre er foreldrene til en av beboerne svært bekymret for ulykker på grunn av smal åpning i hovedinngangsdøren, noe de mener utgjør en risiko med tanke på sønnens spesifikke handikap.

Les også: Nektes ferdigstilling

Les også: 66 punkter ble til noen få endringer

For lavt under taket

Det viser seg også at to rullestolbrukere ikke kan benytte seg av husets parkeringskjeller, på grunn av for lav høyde. Dette skal ifølge teknisk sjef i Skaun kommune, Frøydis Aalbu, skyldes at bygget ikke kunne legges dypere i terrenget på grunn av geotekniske forhold.

Prosjekteringsgruppeleder Tore Wiger hos Vis-a-vis arkitekter sier han ikke har fått tilbakemelding fra kommunen om at ytterdøren burde vært bredere, og at døråpningen er i henhold til kravene i byggeforskriften. Han viser videre til at det har vært utført såkalt uavhengig 3.partskontroll for universell utforming av bygget, uten at det har blitt påpekt forhold rundt verken døråpning eller dørterskler.

Ikke fått beskjed

Wiger viser til at det har vært svært tett kontakt mellom arkitektfirmaet og kommunen gjennom rådgiver Erik Eide, som også er sekretær for Rådet for funksjonshemmede i Skaun kommune.

- Vi har sikkert hatt 20 møter siden vi startet prosjektet i 2015. Det vi har fått formidlet, har vi planlagt for. Det dreier seg først og fremst om to leiligheter som har hev- og senkbare kjøkken. Så er det en leilighet som har montert takskinne i taket, mens de andre leilighetene er forberedt for dette. En leilighet har fått utvidet bad, og en leilighet har også fått badekar. Dette er de tingene som vi har fått formidlet fra kommunen, og som vi har fått spesialtilpasset. Utover det er leilighetene forberedt for rullestolbrukere på generelt grunnlag, sier Wiger.

- Dårlig kommunikasjon

Rådet for funksjonshemmede har nå bedt kommunestyret vurdere om det kan være aktuelt å skifte dørene på Solbakken helse- og mestringsboliger til dører med heve og senke terskler. Samtidig ber rådet om at det bygges to carporter til de bilene som ikke får plass i kjelleren. Mildrid Gimseng (Sp) var sist fredag på befaring på boligene sammen med Rådet for funksjonshemmede, og sier hun reagerte umiddelbart på de smale dørene i bygget.

- Når vi bygger et slikt hus som skal brukes av funksjonshemmede, så forventes det at det settes inn store nok dører. Å ha dørstokker i et slikt hus hører ikke hjemme noe sted. Det skal jo bo folk der i 30–40 år som skal over disse dørstokkene hver dag. Så får jeg høre at de heller ikke får til å parkere i parkeringskjelleren. Da tenker jeg at her har det vært dårlig kommunikasjon, og som politiker beklager jeg det, sier Gimseng.

Må svare i kommunestyret

Hun ber nå ordfører Jon P. Husby (Sp) svare på hvorfor man har endt opp med et bygg med smale dører, dørterskler og for lav parkeringskjeller. Husby vil ikke kommentere saken overfor ST onsdag, men sier han vil komme tilbake med et svar i kommunestyret neste uke slik Gimseng ber om.

Vil prøve bygget i praksis

Rådgiver Erik Eide vedgår at kommunikasjonen med brukerne kunne vært bedre da bygget ble planlagt.

- Vi kunne sikkert involvert gruppa bedre i planleggingsfasen. Men bygget er planlagt ut fra kravene om universell utforming i byggeforskriften Tek 10. Den universelle utformingen er også klargjort ved en tredjepartskontroll, som ikke hadde noen avvik når det gjelder disse tingene. Men det er kommet innspill, og det må vi høre på. Det må være et bygg som fungerer for dem som skal være der. Men vi må få komme tilbake til dette når vi ser hvordan bygget fungerer i praksis, sier Eide.