Jeg vil først gratulere KIL/Hemne (heretter kalt K/H), forfatterkollegiet med Ø. Belsvik i spissen med bokutgivelsen som byr på masse historie/interessant lesing, men dessverre fortsetter K/H historieforfalskningen vedrørende det som skjedde høsten 1987 og i januar 1988.

Her er det viktig å få med seg HBKs (Hemne Ballklubb) selvstendighetstrang – klubben skulle ikke bli underlagt KIL/Hovedstyret – det er bakgrunnen for alle de feilaktige påstandene som fremsettes om at det skjedde en sammenslåing i 1988 av HBK og KILs fotballavdeling under navnet K/H.

Jeg våger den påstanden at det aldri har skjedd noen sammenslåing – og jeg har ved flere anledninger, både muntlig, skriftlig og via media forsøkt å få folk til å skjønne dette – noen gjør det etter hvert, men er ikke villige til å innrømme det!

Her kommer bevisene for min påstand:

1. Forslaget til avtalen som ligger til grunn for prosjektet K/H, datert 28.8.87, er et forslag til en samarbeidsavtale – IKKE en sammenslåingsavtale!

2. Medlemmene i HBK meldte seg inn som fullverdige medlemmer i KIL og ble dermed underlagt KILs regler/vedtekter – medlemskontingent fra 1.1.88.

3. Sør-Trøndelag fotballkrets uttalte i et brev til Norges Fotballforbund i januar 1988: «KIL Hemne kan ikke betraktes som en ny klubb i og med lagets tilhørighet til KIL, og at alle medlemmene i den nye avdelingen regnes som medlemmer av KIL».

4. Dermed fortsatte K/H som en vanlig avdeling i KIL på lik linje med alle de andre avdelingene i idrettslaget!

Hovedproblemet med det som skjedde i 87/88 var at ingen av de involverte partene tok seg tid til å sjekke innholdet i KILs vedtekter, spesielt §5 (så vidt jeg husker). Hadde de gjort det, ville de ha sett at denne paragrafen regulerer avdelingens virksomhet, rettigheter og forpliktelser. K/H var selvsagt fortsatt forpliktet til å etterleve dette innholdet.

Dette passet dårlig med HBKs selvstendighetstrang og det ble derfor tatt inn to paragrafer; §§ 4 og 5, i samarbeidsavtalen av 28.9.1987 som skulle sørge for å holde Hovedstyret i KIL unna driften av K/H.

Innholdet i disse to paragrafene er i direkte strid med §5 i KILs vedtekter og er derfor ugyldige/ulovlige!

Det er i Hovedstyret i KIL som er økonomisk ansvarlig for alle avdelingenes drift – også K/H så lenge avdelingen var en del av KIL – frem til 2001. At styret og det ekstraordinære årsmøtet i KIL (23.10.87) godkjente forslaget til den ulovlige samarbeidsavtalen, er for undertegnede helt uforståelig!

Siden avtalen var godkjent var det ingen som var voksen nok til å sette en stopper for ulovlighetene/ukulturen i de neste årene, før jeg og mitt styre satte foten ned i 1999/2000 (jeg var formann i Hovedstyret).

Hovedstyret fant seg ikke lenger i at K/H opptrådte utenfor lagets regelverk, og fotballavdelinga fikk klar beskjed om at enten fikk de etterleve regelverket eller finne seg en annen plattform – alliansemodellen ble foreslått. Det var et enstemmig Hovedstyre som fattet dette vedtaket!

Diverse krefter innen fotballavdelingen (HBK) reagerte sterkt på dette og fryktet at de ville miste kontrollen og bli styrt av KILs Hovedstyre.

Løsningen for HBK-klanen, med mer eller mindre støtte fra enkelte i KIL-representanter, ble at man måtte kvitte seg med formannen i Hovedstyret, og jeg ble stilt overfor et mistillitsforslag – uten at de som sto bak forslaget var voksne nok til å gi en begrunnelse!

Det K/H ikke ble kvitt, var det enstemmige styrevedtaket om at avdelingen måtte finne seg en annen plattform, da etterlevelse av KILs regelverk tydeligvis ikke var et gangbart alternativ.

Resultatet var at fotballavdelingen K/H valgte å bli et allianselag med en mye svakere tilknytning til KIL.

Først den 4.4.2001 fikk K/H løsrevet seg fra KIL og tok navnet KIL/Hemne Fotball – dette er også den offisielle stiftelsesdagen for fotballklubben KIL/HEMNE, jfr. klubbens logo på side 139 i boken.

Stiftelsen fant altså IKKE sted i 1988, som enkelte fortsatt fantaserer om, jfr f.eks. leder Steinar Berdal, som i et oppslag i Sør-Trøndelag 26.1.2013 gikk sterkt ut og reklamerte for K/Hs 25-årsjubileum. Hans begrunnelse for jubileet var som følger: «Det er ingen tvil om at sammenslåinga skjedde i 1988». «Årstallet 2001 markerer bare et tidsskille for hvordan hovedlaget KIL og fotballavdelinga K/H ble organisert innad».

Så feil går det altså an å ta, jfr ovenfor og mitt innlegg i Sør-Trøndelag 30.1.13, hvor jeg beviste/fastslo at K/H ikke hadde vært en selvstendig klubb i mer enn 12 år (nå 16 år). I tidsrommet 1988–2000 var K/H KILs fotballavdeling!

Dersom det er noen som fortsatt mener at det ble fattet et lovlig vedtak om sammenslåing i 1988, utfordres de herved til å oppgi når vedtaket ble fattet og hvilket kompetent organ det var som fattet vedtaket (eventuelle vedtak i HBKs organer har ingen betydning i denne sammenhengen).

Jeg håper at ovenstående kan være til hjelp for K/H når de i fremtiden skal fortelle om klubbens tilblivelse, som altså er 4.4.2001, og at vi dermed slipper flere feilaktige fremstillinger. Første mulighet for korrigeringer er årsmeldingen for 2017.

Dette bringer meg tilbake til bokutgivelsen som ifølge forordet omhandler tida fram til samarbeidsforhandlingene om det som skulle bli KIL/Hemne i 1987.

I innledningen til boka heter det i første setning:

«I år er det 30 år sia fotballen i Hemne ble samla til en klubb og KIL/Hemne stifta». Siden snakkes det om klubben og en sammenslåing høsten 1987.

Både bokkomiteen og forfatteren tar fullstendig feil når de skal forholde seg til det som skjedde i 87/88.

Av ovenstående går det klart fram at det var KILs fotballavdeling, etter innmeldelse av HBKs medlemmer, som fikk navnet KIL/Hemne fra 1988 og at det IKKE skjedde noen sammenslåing som dannet en klubb – det var KILs fotballavdeling som gikk videre frem til 2001 – det ble verken stifta noen ny klubb eller noen ny avdeling!

Siden vi har snakker om RØTTENE til KIL/Hemne, er det etter min mening en alvorlig mangel ved boken at bokkomiteen/forfatteren ikke har maktet å få dette frem på en tydelig måte. Beskrivelsen av røttene må inneholde også det som skjedde frem til 4.4.2001 for at historien skal bli fullstendig – det er først da at KIL/Hemne Fotball blir en selvstendig klubb!

Det virker ikke som at bokkomiteen/forfatteren (som antagelig ble styrt av komiteen) har fått med seg/ikke ønsket å få med seg at 30-årsperioden 1987-2017, besto av to perioder med forskjellige aktører:

Periode 1 – 1987-4.4.2001 – her er det KILs fotballavdeling, under navnet KIL/Hemne, som er på banen, styrt av KILs vedtekter, selv om K/H nektet å etterleve de.

Periode 2 – 4.4.2001-2017 – har som aktør den selvstendige fotballklubben KIL/Hemne Fotball, styrt av egne vedtekter.

Det er en graverende feil å sette likhetstegn mellom disse to periodene!