Mannen fra Orkdal sto i forrige uke tiltalt for blant annet flere brudd på straffelovens § 158, som omhandler å ha grovt motarbeidet rettsvesenet ved trusler eller annnen rettsstridig atferd. Kort fortalt dreier de fleste tiltalepunktene seg om truende og plagsom atferd overfor lensmann Tor Kristian Haugan og hans ansatte ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor over en periode som strekker seg fra oktober i fjor til juni i år. På rettssakens siste dag, torsdag i forrige uke, la statsadvokat Kaia Strandjord ned påstand om 14 måneders fengsel, mens mannens forsvarer, advokat Sigurd J. Klomsæt, la ned påstand om full frifinnelse med henvisning til at hendelsene som dannet grunnlag for tiltalen har vært innenfor ytringsfrihetens rammer.

Prøvetid

Det siste har tydelig vis ikke tingrettsdommer Anne Marie Selvaag og hennes meddommere, Linn-Therese Adolfsen og Fred Robert Rasmussen, vært enige i. Fredag ble nemlig dommen forkynt for tiltaltes advokat, og den lyder på 13 måneders fengsel, hvorav seks måneder gjøres betinget med ei prøvetid på fem år. Til fratrekk kommer 138 dager som er sonet i varetekt.

Retten har funnet tiltalte skyldig i alle tiltalepunktene, med unntak av to punkter. Retten finner det ikke bevist at tiltalte har forulempet en offentlig tjenestemann utder utføring av tjeneste i forbindelse med et beslag av en motorsykkel som tiltalte skal ha disponert. Han frifinnes også for et tiltalepunkt knyttet til brudd på veitrafikkloven. I tillegg ble det disens blant dommerne om hvorvidt tiltaltes opptreden overfor lensmann Haugan 17. mai i år var å betrakte som en gjengjeldelse for lovlige utførte tjenestehandlinger. Flertallet mente imidlertid det, og dermed er orkdalingen også dømt for dette forholdet.

Delvis kontaktforbud

Aktor la i sin prosedyre ned påstand om at orkdalingen ilegges et kontaktforbud mot lensmann Haugan i fem pr. Retten har bare delvis imøtekommet dette. Retten slår fast at orkdalingen ikke har lov til å oppsøke lensmannen privat de neste fem årene, men vil ikke nekte ham å oppsøke lensmannen på jobb på lensmannskontoret i arbeidstida.

Til ST sier orkdalingen at dommen vil bli anket til lagmannsretten, selv om dommen ikke innebærer mer enn noen dagers soning, i og med at fire og en halv måned allerede er sonet i varetekt.