Disse sju mennene kjører hver uke ut middag og dagligvarer til folk i Orkdal som ikke kommer seg like mye ut lenger. På torsdag var de selv invitert på middag som takk for velvilligheten.

- Vi ønsker å sette pris på dere. For jobben dere gjør, og har gjort i årevis, er kjempeviktig, sier Siri Belsvik, daglig leder ved Orkdal frivilligsentral.

De er alle pensjonister, og alderen spenner fra 65 til 87 år. Svein Audun Bryne (87) fra Orkanger har lengst erfaring. Han har hatt denne «jobben» i over 15 år.

- Det er godt å vite at man får gjort noe selv om man er pensjonist. Du får komme ut og treffe folk. I tillegg setter de vi leverer mat til, stor pris på at vi kommer. Jeg tror det er en vinn-vinn-situajson, sier den tidligere rektoren på Follo.

2. desember: Mannen som aldri sier nei

5. desember: Kjører løypemaskin når vi andre sover

7. desember: Allsidig dame som alltid stiller opp

Turnus

Sjåførene var torsdag formiddag samlet på Bårdshaug herregård for julebuffé. Og før maten fikk de utdelt STs julegave for innsatsen i lokalsamfunnet. Denne dagen var middagsutkjøringa satt bort til en vikar.

Belsvik forklarer hva de gjør gjennom uka: Hver ukedag klokka 13 henter sjåføren middag ved pensjonistsenteret på Orkanger. Maten er tidligere fraktet fra helsetunet på Fannrem. Så kjøres den ut til personer som bor i nedre del av Orkdal kommune. Dette er mindre mobile folk som hovedsaklig bor hjemme eller de som har flyttet til kommunale omsorgsboliger.

I tillegg kjører de også dagligvarer (på torsdager) fra Mega på Amfi Orkanger til folk i hele kommunen. Hver sjåfør kjører i snitt én gang i uka.

Dagens høydepunkt

- Rundturen tar halvannen time. Folk vi leverer til vil gjerne slå av en prat, og det er hyggelig. Men samtidig kan vi ikke bli for lenge, for da vil maten som fortsatt noen skal ha bli kald, forklarer de.

- For flere som mottar mat, er nok matleveringa og det å treffe folk dagens høydepunkt, supplerer en annen.

- Det hender ofte at vi blir bedt inn på kaffe og kaker, ja. Jeg tar meg tid til det når jeg kjører dagligvarer, sier en tredje.

Ordfører Oddbjørn Bang (Sp) påpeker at tiltaket med å engasjere pensjonister i kommunen som sjåfører er veldig bra.

- Jeg tror sjåførene også synes det er trivelig å gjøre denne tjenesten. Og jeg er helt sikker på at det reduserer ensomheten til enkelte som får tilkjørt middag og matvarer, sier han.

Avlaster hjemmehjelpene

Bang sier også at pensjonistgjengen avlaster hjemmehjelpene. Ved at de slipper å ta med mat på sine runder, kan de bruke mer tid på pleie og omsorg.

De eldre mennene kjører i snitt én dag hver i uka. Og dersom det ikke passer i tråd med turnusen, bytter de internt.

- Vi plager ikke Siri på frivilligsentralen med dette. Nei, det ordner vi selv, sier de.

- Hvor lenge skal dere holde på med å kjøre ut mat og varer?

- Til det sier stopp! Eller at vi blir oppsagt, svarer en til stor latter fra de andre.

Belsvik benytter anledningen til å si at det er behov for flere sjåfør. Og det er bare å ta kontakt med henne om noen i dalføret har lyst til å bidra.