Fredag ettermiddag ble det bekjentgjort at styret i Norsk kylling, med styreleder Ole Robert reitan i spissen, har bestemt at det nye kyllingslakteriet skal bygges i Orkdal.

Det skal investeres opp mot to milliarder kroner i fabrikken. Dette er antakelig den største næringslivsetableringa i Midt-Norge de senere årene, kanskje noensinne.

Glad direktør

For administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Åge Stokbakken, har det vært ei svært hektisk uke. Spesielt har dagene fra onsdag til fredag vært av det travle slaget.

Onsdag ble nemlig reguleringsplanen for Furumoen vedtatt i kommunestyret i Orkdal. Dagen etter fattet styret i Norsk kylling sin beslutning, og fredag ble de ansatte og media informert om styrevedtaket.

- Jeg er fornøyd og glad for at vi har tatt ei beslutning. Det har vært mye jobb, men spennende og artig. Nå skal jeg dra hjem og få noen timer med ungene før leggetid, sier Stokbakken som bor sammen med kone og tre barn på Ranheim.

Uro på tampen

Mange forkjempere for orkdalsalternativet fryktet imidlertid hvordan innspillet om å klage saken inn for ESA ville påvirke styret i Norsk kylling. Bakgrunnen var at man mente det ville være i strid med vannforskriften å foreta inngrep i Furumoekjela.

- Hvordan påvirket dette beslutninga, Stokbakken?

- Her har det gått en god og grundig reguleringsprosess, og da har vi tillit til at også dette det er i orden. Dermed forholdt vi oss til det.

- Godt signal

Stokbakken sier enda en gang at de ville stå på det de hadde uttalt tidligere; nemlig at de kom til Orkdal om reguleringsplanen gikk gjennom.

- Vi sto på det vi har sagt, og for oss var det et godt signal at det var et så klart flertall i kommunestyret.

- Hva vil du si har vært Orkdals største fortrinn?

- Jeg synes alle de tre kommuene har jobbet godt og hardt, men jeg vil trekke fram at Orkdal kommune er profesjonell. De har lang industrierfaring, det er vilje - og de har møtt opp mannsterke fra første dag. Vi har følt oss veldig ønsket. Det er svært dyktige folk i den anministrative og politiske ledelsen i Orkdal kommune.

Applaus

- Hvordan ble nyheten om Orkdal mottatt av de ansatte på allmøtet?

- Først var det applaus og glede over at vi skal bygge ny fabrikk. Og så ble det en ny applaus da vi bekjentgjorde hvor vi skal bygge, forteller Stokbakken og legger til at hovedtillitsvalgt har uttalt at når det ikke ble Midtre Gauldal, foretrekker hans medlemmer Orkdal foran Malvik.

Norsk kylling har i dag 350 ansatte. Så mange vil det ikke bli i Orkdal.

- Det ligger i sakens natur at det blir færre når man får en mer automatisert produksjon. Vi vet ikke ennå hvor mange vi vil trenge. Det har vi ikke klart før vi er kommet i gang med å sette opp fabrikken.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284