Orkdalsordfører Oddbjørn Bang har tidligere uttalt at han skal heise flagget den dagen det blir endelig vedtatt at Norsk kylling skal bygge sin nye fabrikk i Orkdal. Fredag kunne Bang endelig ta plass ved flaggstanga, heise flagget og puste lettet ut. Det har nemlig vært noen spennende dager, da det på oppløpet skjedde ting som gjorde at det slett ikke var sikkert at Norsk kylling ville velge Orkdal.

Årsaken til spenninga på oppløpssida var at Vannområde Orkla kom på banen med ei kunngjøring om at de mener gjenfylling av Furumokjela er lovstridig, og at de derfor vil bringe saken inn for EØS-domstolen ESA. Dette skjedde dagen før Norsk kylling skulle styrebehandle lokaliseringsvalget. Samtidig kunngjorde Vannregion Trøndelag det samme, pluss at Venstres stortingsrepresentant Jon Gunnes varslet at han ville utfordre statsråden om saken ut fra jordvernhensyn. Alt dette skjedde dagen før Norsk kylling skulle ta beslutningen, og tidspunktet var nok ikke tilfeldig valgt. Tidspunktet ga nemlig ikke Norsk kylling eller andre tid til å realitetssjekke grundig om ESA-intitiativet har substans nok i seg til å kunne torpedere etableringa i Orkdal. Bang og co har dermed levd med ei reell frykt de siste dagene om at Norsk kylling kunne komme til å velge Malvik.

Men det gjorde altså ikke Norsk kylling. Valget falt på Orkdal. Men det er absolutt grunn til å heise flagget med en god porsjon ydmykhet og respekt for dem som mener vedtaket er et angrep på miljøet og jordvernet. For både de som har talt jordvernet og vannkjelas sak, har hatt gode og vektige argumenter, men i det store perspektivet har de ikke vært vektige nok. Fordi: I prosjektet er det tatt høyde både for å reetablere dyrkajorda med jordflytting og lage ei ny kjele av minst like god beskaffenhet som i dag. Man kan sikkert med rette hevde at en slik løsning ikke er optimal sammenlignet med å la området stå urørt. Men man bør ta inn over seg verdien av det som kommer ut i andre enden av dette prosjektet - nemlig ei investering på nærmere to milliarder kroner og rundt 300 arbeidsplasser. For Orkdal og etter hvert Orkland betyr etableringa ei tryggere framtid for både dagens og kommende generasjoner. Vi lever nemlig i ei tid der oljerelaterte arbeidsplasser, som orkdalsindustrien i stor grad består av, er under betydelig press. I mange år har olje- og gassrelatert industri på Grønøra bidratt til enorm verdiskaping, den har vært en viktig faktor for den velstanden orkdalssamfunnet er bygd på. Skulle man ha sagt nei til disse etableringene fordi olje- og gass også utgjør ei miljøutfordring? Nei, man må veie ulempene og fordelene i perspektiv, og i det perspektivet er det en gledens dag i dag.

Gratulerer, Orkdal!

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST