Bergmannskroa på Løkken merker godt at Klinglien er stengt. Gjennomgangstrafikken uteblir, og omsetninga ligger 40 prosent under samme periode i fjor.

Klinglien ble stengt for utbedringer i slutten av september, og medfører naturlig nok at færre folk passerer tettstedet både sørfra og nordfra. Brit Berg, daglig leder ved Bergmannskroa, er klar på at dette merkes veldig godt på omsetninga.

- Det merkes veldig godt, ja. Sammenlignet med de samme månedene i fjor, er omsetninga redusert med 40 prosent, sier hun.

Håper alle berger

Omsetninga til Bergmannskroa ligger normalt på 600 000 kroner i måneden på denne tida av året. Etter veistenginga er den redusert til mellom 300 000 og 400 000 i måneden.

- Hadde dere forutsett dette?

- Ja, på en måte. Det er jo ingen gjennomgangstrafikk, men jeg hadde ikke sett for meg at det skulle ha så stor effekt. Det er jo noen dager det nesten ikke er folk innom her. Vi har redusert åpningstidene noe, sier Berg.

Hun håper en oppgradert vei vil ha en positiv effekt på besøkene når den tid kommer.

- Nå er vi inne i de månedene hvor vi normalt sett legger oss opp litt overskudd, så dette er jo litt tungt. Spesielt at veien blir stengt over så lang tid, det hadde vært noe annet med en måned, sier hun.

- Det er ikke så mye næringsliv igjen her, så jeg håper alle berger over denne perioden med stengt vei, sier hun.

Lojale kunder

Vidar Haugnes, butikksjef ved Coop Prix på Løkken, har også merket godt at veien er stengt og trafikken redusert.

- Vi merker det godt på antallet kunder i butikken, og på omsetninga. I gjennomsnitt ligger vi på 10 prosent nedgang disse månedene, sammenlignet med samme periode i fjor. Vi mister nok en del kunder som normalt kjører oppover dalen, sier Haugnes.

- Hvordan ser du på situasjonen?

- Det kunne vært verre. Vi har mange lokale, lojale kunder. Vi berger kanskje bedre enn en del andre nisjer, sier han.

Redusert bemanning

Bak disken på Mix-kiosken er Eva Druglitrø i ferd med å ekspedere sultne skoleelever, og hun forteller om roligere dager og mindre omsetning etter at veien stengte. Dette bekrefter også daglig leder Randi Furuhaug.

- Det er mest tydelig i helgene, hvor vi normalt har en del gjennomgangstrafikk. På hverdagene merker vi det ikke like godt. Vi har gått litt ned på bemanning på søndagene, samt åpner én time senere på lørdagene. På den måten håper vi å klare oss greit fram til februar, sier Furuhaug.

Hun sier omsetninga er redusert, uten å kunne si akkurat hvor mye.

- Jeg er positiv til ny vei, og skjønner at dette må til. Men jeg synes stenginga pågår litt vel lenge, sier hun.

Mix-kiosken feiret nylig 100-årsjubileum, etter at den første kiosken ble etablert på Løkken 1. september 1917. Da vanket det blautkake og kaffe til kundene.

Eva Druglitrø sørger for lunsj til sultne skoleelever. Lokale kunder er fortsatt trofaste. Foto: Silje Løseth
Hos Coop Prix på Løkken er det roligere enn normalt. Foto: Silje Løseth