Den minste salen i Idrettsbygget på Løkken skal gjøres om til kulturscene, til en prislapp på 7,5 millioner kroner.

Et forprosjekt viser at det er mulig å realisere en kulturscene i Idrettsbygget, og onsdag vedtok Hovedutvalg for helse, oppvekst og kultur i Meldal at prosjektet gjennomføres innenfor nevnte kostnadsramme, med byggestart i 2018.

Saken skal videre til kommunestyret før det endelig avgjøres om dette tilbudet etableres på Løkken, som et supplement til gymsal og svømmebasseng, som finnes i bygget fra før.

Berikelse for kulturlivet

Bakgrunnen for saken er en interpellasjon til kommunestyret i 2015, med ønske om å sette i gang en mulighetsstudie rundt etablering av kulturscene i Idrettsbygget. Etter dette har en arbeidsgruppe jobbet med saken, og det er utredet behov og ønsker fra ulike aktører. I årets budsjett ble det satt av 300 000 kroner til et forprosjekt.

On Arkitekter og Ingeniører AS har utarbeidet forprosjektet, som ble levert til Meldal kommune 21. november i år. Dette viser at prosjektet er realiserbart, og at det finnes løsninger som imøtekommer aktørenes ønsker. Samtidig er prosjektet nøkternt, med vekt på å holde kostnadene nede.

- Meldal kommune har ingen kulturscene i dag, og det vil være en berikelse for kulturlivet å ha en sal som er dedikert til kulturformål. Samtidig vil opplevelsen for publikum bli høyere ved at man kan sitte i et amfi og at det er en sal med gode akustiske forhold, skriver saksbehandleren i sin vurdering.

Søker tilskudd

Orkla Industrimuseum har på forespørsel sagt seg positive til planene, med tanke på å kunne bruke kulturscenen til en type formidling som de ikke har i dag.

Kostnadskalkylen fra On Arkitekter og Ingeniører viser en kostnad på 7,1 million kroner. Her er ikke lyd- og lysutstyr tatt med, så det må vurderes hvilket nivå man vil legge seg på der. Det er hentet inn ulike forslag i ulike prisklasser.

Selve ombygginga er altså innenfor ramma på 7,5 millioner, hvor det er tenkt en kommunal andel på 5 millioner kroner, mens det søkes om tilskudd til kulturbygg på 2,5 millioner kroner. Søknadsfristen til fylkeskommunen er 1. juni, med behandling i fylket i løpet av høsten neste år.

Mulighet for dugnad

De 5 millioner kronene som er kommunenes andel, ligger inne i det foreslåtte investeringsbudsjettet for 2018, som vedtas av kommunestyret i desembermøtet.

Det kan være aktuelt å benytte noe dugnadsinnsats underveis, noe som ikke er tatt med i regnestykket. Det kan være vanskelig å beregne, men det antydes at maling og istandsetting av lager under amfiet kan være noe som kan gjennomføres på dugnad dersom lag og organisasjoner ønsker å bidra. Sponsing av enkelte elementer er også nevnt som en mulighet.

«En kulturscene i Meldal vil være et positivt tilskudd til et aktivt og variert kulturliv i bygda. Den vil trolig gi inspirasjon til allerede eksisterende aktører og til nye. Det frivillige kulturlivet har stor verdi for folkehelsa, både for aktører og publikum, og en kulturscene vil kunne bidra til at det ligger godt til rette for sceneaktiviteter i denne delen av nye Orkland kommune», heter det i sakspapirene.

Slik er amfiet tenkt utformet. Foto: On Arkitekter og Ingeniører AS
Den nye kulturscenen vises til høyre i illustrasjonen. Foto: On Arkitekter og Ingeniører AS