Hemne

Showet heter Nissefæst i Roberget. Turid Ersvik og musikknissene er blitt en fast tradisjon som familieforestilling i Kulør'n ved innledningen til julefeiringa.

Vi har sett flere oppsettinger, og inntrykket er at forestillingen blir bedre og bedre for hvert år. Dette oppnår Turid ved å finpusse på tekst og musikk, og at nye nisser entrer fjøsgulvet. Denne gangen er nisseorkesteret forsterket med en steelgitarnisse (Kjell Karlsen), som etter fjøsnissens mening (Reidar Klungervik) spiller på en eggdeler.

Tryllestøv og snakkende juletre

Scenen i Kulør'n framstår som et fjøs, der nissedama Julie i Turid Ersvik sin skikkelse forbereder en fest for den gamle nissen i Roberget, sammen med musikknissene. Ifølge tradisjonen i Hemne holder julenissen til der. Den røde juletråden i forestillingen er at Julie har glemt hvor hun har lagt julegavene hun skal gi til musikknissene på julaften.

Viktig for forestillingen er at hun på listig vis får etablert en kommunikasjon med barna som er tilskuere til forestillingen. De kommer med spontane forslag til hvor hun skal lete, noe som morer både publikum i salen og nissene på scenen. Underveis tas i bruk tryllestøv og et heller lurvete juletre som kan snakke, mens noen bildekk brukes i en dekkoperasjon.

Som i eventyret går det bra til slutt. Både gavene fra Julie til musikknissene, og nissenes gave til Julie kommer til rette med ungenes hjelp fra salen. Tilfeldigvis får alle et munnspill som julegave, som blir feiret med å dra i gang en låt på munnspillene.

Gjenkjennelig julestemning

Musikken er svært viktig for forestillingen. Musikknissene er i det virkelige livet meget dyktige musikere på et profesjonelt nivå. Musikken er ekte vare og fullstendig fri for playback.

Turid har komponert de musikkstykkene med unntak av julepotpurriet, og de er både melodiøse og vakre. Men det er klokt når hun fletter inn nettopp et julepotpurri av kjent julesanger, som Rudolf er rød på nesen, Bjelleklang og Hei, hå, nå er det jul igjen. Det løfter forestillingen, og gir god, gjenkjennelig julestemning.

Heftig støveldans

Som avslutning på forestillingen danser alle nissene rundt på scenen til heftige rytmer. Fjøsnissen utmerker seg i dansen med en teknikk som tidligere ikke er utført i Hemne. Han setter Travellin' Strawberries' støveldans fullstendig i skyggen.

Det er bare å glede seg til å se hva Turid Ersvik, Julie og musikknissene har å by på i neste års oppsetting av Nissefæst i Roberget. Årets to ettermiddagsforestillinger samlet så godt som fullt hus i Kulør'n.

Flere bilder på

avisa-st.no