Norsk kyllings styre har besluttet å bygge sin nye fabrikk i Orkdal, og det skal investeres opp mot to milliarder kroner.

- Vi skal bygge en verdensledende næringsmiddelfabrikk med verdens mest energismarte produksjonsanlegg i Orkdal. Fabrikken blir navet i en gedigen satsing på landbruk og matproduksjon gjennom hele vår verdikjede for hvitt kjøtt i Midt-Norge, sier direktør Kjell Åge Stokbakken i en pressemelding.

Sterke følelser

Fredagen ville bli en dag for de sterke følelsene i Orkdal - uansett hva styret i Norsk kylling ville bestemme seg for. For spenningen ble større enn mange hadde godt av.

Man skulle tro at politikerne og alle andre som ønsker kyllingfabrikken velkommen til Orkdal, kunne slippe ned skuldrene etter at et nesten enstemmig kommunestyre onsdag hadde sagt ja til reguleringsplanen. Norsk kylling har nemlig gjentatte ganger uttalt at de kommer til Orkdal dersom reguleringsplanen går gjennom.

Men samme dag som kommunestyret møttes til ekstraordinært møte, kom innspillene fra Vannområde Orkla og Vannregion Trøndelag om at de ville klage saken inn for ESA.

På rådhuset i Orkdal ble dermed gleden over kommunestyrevedtaket nærmest fortrengt av redsel for at utspillet fra de ovennevnte aktørene kunne skape den lille kilen av usikkerhet hos Norsk kylling - og at milliardinvesteringa ville havne i Malvik i tolvte time. Følelsene lå tykt utenpå Oddbjørn Bang da ST snakket med ham på ordførerens kontor onsdag ettermiddag.

Enorm glede

Desto sterkere var Bangs glede da han fredag ettermiddag fikk beskjeden som han hadde håpet inderlig sterkt på, men ikke helt turte å tro på: Norsk kylling hadde valgt Orkdal.

Bang medgir at dette har vært en følelsesmessig reise for ham, og at han ble veldig usikker på utfallet etter innspillet om ESA-klage.

- Ja, jeg har vært følelsesmessig engasjert. Men i dag er det stas å være ordfører. Dette er en gledens dag for orkdalssamfunnet og hele regionen. Det har vært lagt ned en enorm innsats fra administrasjonen i Orkdal for å komme i mål i tide. Norsk kylling er veldig ønsket til Orkdal og Orkland. Alle Orkland-ordførerne har støttet oss i arbeidet med å få Norsk kylling til Orkdal.

- Så bra!

Slik reagerer Are Hilstad når ST informerer ham om at Norsk kylling kommer til Orkdal. Hilstad er ordfører i Meldal og leder for den politiske prosessen fram mot sammenslåing av Meldal, Orkdal, Snillfjord og Agdenes.

- Det er en gledelig beslutning for hele regionen at det kommer nye arbeidsplasser til Orkland. Det vil være et av de fremste kjennetegnene med Orkland; at det er en kommune med mange arbeidsplasser. Dette er med på å forsterke et slikt omdømme. Jeg blir glad, også som meldalsordfører, for vi har støttet opp under arbeidet med å få etableringer til Orkdal. Dette er ei etablering som vil få ringvirkninger, og det tror jeg alle i hele dalføret skal være glad for, sier Hilstad.

- Miljøfabrikk

I pressemeldinga forteller Norsk kylling at de vil ta i bruk innovative løsninger for lagring og styring av energi.

- Gjennom dette vil vi kunne redusere CO2-utslippet betydelig, og målsetter et svært lavt klimafotavtrykk sammenlignet med bransjestandard. Forbrukernes valg i butikkdisken er et klart signal. De ønsker sunne produkter som er kortreiste, sporbare og produsert på bærekraftig vis. På det nye anlegget vil vi kunne gjøre dette i enda større skala enn i dag, sier styreleder Ole Robert Reitan.

Norsk kylling har vurdert 15 ulike lokasjoner, men det var til slutt Orkdal som trakk det lengste strået. Til slutt sto det mellom Malvik og Orkdal.

Flere ben å stå på

Orkdal har promotert seg selv som fylkets industrikommune, men til nå er denne industrien dominert av olje- og gassnæringa og smelteverkene.

- Det er så viktig at Norsk kylling kommer, fordi vi får ei ny næring - næringsmiddelindustrien - til Orkdal. Det gir oss flere ben å stå på, sier næringssjef Aage Schei som medgir at han ble svært glad da han fikk nyheten:

- Vi har jobbet intensivt med dette i nesten to år. Da er det veldig artig å lykkes. Vi har møtt en ryddig og profesjonell aktør, og har lagt vekt på å opptre som en næringsvennlig kommune. Vi har ønsket å få fram våre fortrinn, og har ikke brukt ressurser på hva Norsk kylling har jobbet med i andre aktuelle kommuner, sier Schei som har bestemt seg for å utsette pensjonisttilværelsen på grunn av alt det positive som skjer i Orkdal.

Les flere kommentarer på avisa-st.no.

Det var stor glede på rådhuset fredag ettermiddag. Her er det næringssjef Aage Schei og ordfører Oddbjørn Bang som feirer nyheten. Foto: Catharina Morken