I utgangspunktet var planen at Forve bru skulle stenges fra 2. oktober og i fire-fem uker framover, noe handelsstanden på Fannrem hadde forberedt seg på. Men da nyheten om at Forve bru ville bli holdt stengt helt fram til 19. desember, opplevdes som et stort slag i ansiktet for handelen på Fannrem. Oktobertallene viste nemlig et dramatisk fall i omsetninga for handelsaktørene på Fannrem. Best Fannrem kunne melde om ei halvering av omsetninga, mens Coop Extra kunne melde om en omsetningssvikt på 1,5 millioner kroner i oktober som følge av brustenginga. Butikksjef Stein Håvard Bakke hos Coop Extra, fryktet at butikken også ville bli rammet på lang sikt, ved at kundene endret handlevaner i og med at stengeperioden ble så lang.

Samme nivå

Nå ble heldigvis ikke stengeperioden så lang som signalisert. Fredag 1. desember gikk trafikken over brua igjen. 10 dager senere slår handelsstanden på Fannrem fast at det kan se ut som om handelen allerede er tilbake på samme nivå som før brua ble stengt.

- Forrige uke viste at handelen er tilbake på gammelt nivå, og jeg må si at jeg er lettet over det, forteller butikksjef Stein Håvard Bakke hos Coop Extra på Fannrem, som vil rette en pekefinger til Statens vegvesen.

- Hadde vi fra første dag visst at brua ville bli stengt kanskje helt fram til 19. desember, så hadde det blitt mye enklere å forholde seg til. Da ville vi kunne planlagt annerledes. Dette bør veivesenet lære av. Neste gang bør de kvalitetssikre prosjektene sine bedre, slik at de som rammes av konsekvensene får en viss grad av forutsigbarhet, sier Bakke.

Tapt millionbeløp

Daglig leder hos Best Fannrem, Astrid Johanne Ustad, var også en lettet dame mandag. Etter å ha sjekket omsetninga i løpet av de 10 dagene etter at brua åpnet igjen, kan hun konstatere at kundene er tilbake.

- Omsetninga er litt lavere enn tilsvarende tidagersperiode i fjor. Men differansen er ikke større enn at vi må kunne fastslå at handelen er tilbake på samme nivå som før brua ble stengt. Og det er vi selvsagt utrolig glad for. Vi fryktet nemlig at folk ville legge seg til nye, varige handlevaner, og at omsetningsfallet til en viss grad ville bli permanent, sier Ustad og legger til at bensinstasjonen har tapt millionbeløp i omsetning på grunn av brustenginga.

- Omsetninga ble halvert i stengeperioden. Jeg har ikke de nøyaktige tallene foran meg, men vi snakker om millionbeløp.

Bakke hos Coop Extra opplyser at han anslår omsetningstapet i stengeperioden på noe i underkant av tre millioner kroner.

Solidaritetsaksjon

Da det ble kjent at handelsstanden på Fannrem var svært skadelidende av brustenginga, satte fannremsmannen Per Garberg i gang en solidaritetsaksjon på Facebook under fanen; «Støtt næringslivet på Fannrem». Både Ustad og Bakke opplevde at det hjalp.

- Etter at det ble kjent i media at vi var hardt rammet av brustenginga, pluss at det ble satt i gang en Facebook-aksjon, så opplevde vi at handelen økte noe. Folk som var innom kunne fortelle at de helt bevisst hadde kjørt omveier for å handle hos oss i solidaritet, noe som selvsagt varmet, forteller Ustad, som ønsker å takke alle som støttet opp om den lokale handelen i ei krevende tid.

- Vi så en merkbar handelsøkning i november etter at folk ble bevisstgjort på konsekvensene av brustenginga. Derfor ble også omsetninga vår i november bedre enn i oktober, forteller Bakke.