Orkdal/Hemne

Det sier Sirilinn Fri til ST, dagen etter at hun ble brutalt ranet mellom Elkjøp og Orkanger skysstasjon søndag kveld.

— Jeg hadde tatt bussen fra Røros via Trondheim, og videre til Orkanger. Der var det nytt bussbytte før jeg skulle reise hjem til Hemne, forteller hun.

Tok kvelertak

Det var mens hun satt og ventet på bussen hun hørte noe som hun oppfattet som et rop om hjelp.

— Jeg tolket det slik, uten at jeg med sikkerhet kan si at ordet «hjelp» ble ropt. Men siden jeg hadde noen minutter til gode før bussen kom, ville jeg likevel sjekke. Det hørtes ut som om ropet kom fra området ved Elkjøp, og jeg tok med meg koffert og veske for å se. Kanskje var det noen om trengte hjelp, forteller Sirilinn Fri.

Da hun nærmet seg Elkjøp-bygget, møtte hun fire gutter/menn. De avslørte straks at de ikke hadde gode hensikter.

— De tok tak i meg og dro meg på ryggen ned en sti, tok jakken min og tømte veska. Kofferten lot de stå. Jeg ble slått i ansiktet, magen og ryggen, og de dunket hodet mitt mot en slags levegg. De tok ca. 800 kroner i kontanter, og da de fant bankkortet, ba de meg si koden. Det ville jeg ikke. Da tok den ene kvelertak på meg. Det var litt av og på, men kvelertaket varte i ca. et halvt minutt. Da fikk jeg kjørt et kne i skrittet på ham, og jeg sparket ham på leggen, forteller 18-åringen.

Stakk av

Underveis i basketaket - som hun anslår varte i ca. et kvarter - hørte hun alle fire snakke, selv om to var mer aktive enn de andre. Hun mener alle snakket rein trønderdialekt. Selv ropte hun på hjelp to-tre ganger.

Hun registrerte også at tre av overfallsmennene hadde mørke jakker, fjerdemann var iført T-skjorte. Høyden anslår hun til fra 1,70 til 1,90 meter.

Etter overfallet, stakk de av i retning Hovsbakkveien. Om de har tatt veien videre i retning Amfi eller Rema/Shell er uvisst. Hun vet heller ikke om de har stukket av i bil eller til fots.

«Donald-kul»

Sirilinn Fri ringte politiet etter at hun ble forlatt på stedet.

— Jeg har en mobiltelefon med knust skjerm, så den var kanskje ikke så fristende å ta. Derfor kunne jeg ringe. Politiet rekvirerte så ambulanse, men det tok ca. 20 minutter før den kom fordi den var ute på annet oppdrag. Jeg hadde politiet på øret helt til ambulansen kom. Jeg lå på bakken i flere minusgrader og ventet, forteller hun.

Hun ble avhørt av politiet i ambulansen, og fraktet videre til legevakta. Der ble det konstatert at det ikke var alvorlige skader.

— Men i dag, dagen etter hendelsen, har jeg vondt flere steder etter slag og spark, jeg har noen rifter på ryggen og magen, og en liten «Donald-kul» i hodet.

Ikke overgrepsforsøk

Bussen videre til Hemne rakk hun selvsagt ikke, og ble hentet på legevakta av ei venninne. Dagen derpå går det bra med Sirilinn, som var på skolen på Hemne videregående skole som vanlig.

— Jeg har ikke en slik fryktmekanisme som de fleste andre har. Heldigvis, må en vel kunne si i denne situasjonen. Men jeg tenkte på å komme med unna, selv om fire mannfolk mot meg er rått parti. Jeg var selvsagt litt skjelven etterpå, men det går bra nå. Jeg tenker mest på at det kunne gått mye verre. Det var heller ingen forsøk på seksuelt overgrep, de var tydeligvis ute etter verdier, sier hun.

Ber om tips

Politiet ser alvorlig på saken, og fungerende lensmann Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, etterlyser tips fra publikum.

— Det er en alvorlig sak at folk blir ranet. Vi ber nå om tips av observasjoner av fire gutter/menn etter fornærmedes signalement. Vi snakker da om områdene rundt Elkjøp og Orkanger Skysstasjon. Politiet skal blant annet gå gjennom opptak fra videoovervåkning på Shell Bårdshaug, sier Fagerholt.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Sirilinn Fri (18) fra Hemne ble utsatt for brutalt ran på Orkanger søndag kveld. Foto: John M. Myrhaug