Torsdag vedtok styret i Norsk kylling å bygge sin tomillardersfabrikk i Orkdal. Samtidig ble det klart at Nutrimar, som allerede har vedtatt at de skal bygge i tilknytning til Norsk kyllings fabrikk, også kommer til Orkdal. De skal investere rundt 120 millioner kroner i sin fabrikk

Nå er det klart at også Isfjord Norway As etablerer seg i kommunen. Totalt skal det investeres rundt 150 millioner i denne fabrikken.

Det betyr at Orkdal i løpet av fem dager har sikret seg etableringer for nester 2,3 milliarder kroner!

Kunne stoppet Isfjord

Dette med Isfjord er imidlertid ikke helt nytt. Det er ei god stund siden fiskeforedlingsbedriften bestemte seg for å etablere seg i Orkdal. Men i slutten av september kom nyheten om at Mattilsynet mente at Isfjords etablering var i strid med to forskrifter, og avslo dermed søknaden om å få etablere seg i Orkdal.

Mattilsynet begrunnet avslaget blant annet med nærheten til Orkla som nasjonalt laksevassdrag, noe Isfjord ikke mente var reelt - i og med at de skulle bygge fabrikken sin langt unna Orkla, og dermed ikke ville utgjøre noen forurensningsfare.

Opphevet vedtaket

Isfjord klaget derfor Mattilsynets avgjørelse inn for Nærings- og fiskeridepartementet, og i går (mandag) kom svaret:

Isfjord får lov til å bygge fabrikken sin i Orkdal, og Mattilsynets vedtak blir opphevet. Hadde ikke det skjedd, vill Isfjord ha måttet starte hele byggeprosessen på nytt, og da på et helt annet sted enn Orkdal.

Lettelse

- Vi har hatt en god følelse hele tiden, men det er veldig godt å ha papiret i hånda. Det er en lettelse, og nå kan vi fokusere framover. Dette er en fin dag, sier Lars Krogh, som er daglig leder i Isfjord Norway.

Akkurat nå er det høysesong for Isfjord Norway AS, som foredler produkter av laks og ørret.

- Nå går det på full trøkk hos oss, og per i dag er det over 100 i arbeid her, sier Krogh.

- Når vil Isfjord åpne fabrikken i Orkdal?

- Vi regner med å starte opp i januar/februar 2019. Det er godt tidspunkt, for da er det litt rolig etter julerushet.

- I ferd med å bli stor

Næringssjef i Orkdal, Aage Schei, har hatt noen gode dager den siste tiden, og mandagen føyer seg inn i rekka.

- Det var klart for å stikke spaden i jorda da Mattilsynet satte en foreløpig stopper for Isfjord. Det er en gledens dag at prosjektet kan fortsette, og det er ekstra artig at avgjørelsen kommer nå, samtidig med Norsk kylling. Orkdal er nemlig i ferd med å bli stor innen næringsmiddelindustrien - en type næring vi ikke har fra før. Dette gir oss en annen type arbeidsplasser, og det kommer godt med. Nå er vi i medvind!

- Vil ha mer foredling

Statssekretær Roy Angelvik (Frp) sier til ST at dette er en god dag, både for Isfjord, Orkanger som tettsted - og for hele næringa.

- Dette er helt i tråd med vårt ønske om mer foredling i Norge, sier Angelvik.

Departementet har vurdert klagen fra Isfjord, og besluttet å gi bedriften medhold. Det blir imidlertid satt noen krav, som ifølge Isfjord-sjef Lars Krogh vil være helt greie å innfri.

- En gledens dag

Angelvik forteller at Mattilsynet i sitt avslag på Isfjord-søknaden har sett bort fra en del viktige momenter. Blant annet at det kun ankommer død fisk til fabrikken, samt at rensinga vil være svært god.

- Vi har tatt usikkerheten på alvor, men vi har funnet at risikoen er forsvinnende liten - så å si ikkeeksisterende. Dette er en stor bedrift som har søkt om å få etablere seg i Orkdal. Det er veldig mye som skjer i regionen nå, og for oss trøndere er dette helt fantastisk. Jeg vil også få gi honnør til Orkdal kommune for at de er så offensive og frampå med tilrettelegging. Dette er en gledens dag, slår Angelvik fast.

Isfjord-sjef Lars Krogh er glad for departementets avgjørelse. Foto: Catharina Morken