Orkdal har lang tradisjon for skolegudstjenester siste skoledag før jul, men nå flyttes disse bort fra selve avslutningsdagen.

Årsaken er en anbefaling fra Utdanningsdirektoratet om ikke å legge gudstjenesten til siste skoledag: «Gudstjenesten bør ikke gis karakter av semesteravslutning, da en avslutning bør være samlende for alle elever på skolen. Avslutningsarrangementer, og andre markeringer i løpet av skoleåret som er ment å inkludere alle elever, bør derfor legges til skolen, slik at alle kan delta», heter det i anbefalingen.

Kulturutvalget i kommunen tok saken opp under «åpen post» i sitt siste møte. Leder Torstein Grønningen (V) forteller at målet er lik praksis i hele kommunen.

- Det ble tatt opp under åpen post på grunn av at det har vært litt ulik praksis ved skolene i Orkdal. Vi har en lang tradisjon for julegudstjenester siste skoledag, og nå virker det som anbefalingen fra departementet er blitt tolket litt ulikt. Dette er en anbefaling om ikke å legge gudstjenesten som en avsluttende del av semesteret. Vi ber om at det kommer en politisk sak på dette, slik at vi kan få til et likt opplegg for alle skolene, sier Grønningen.

- Fin tradisjon

- Hvilke meninger kom fra i kulturutvalget angående julegudstjenesten for elevene?

- Holdninga var, uavhengig av livssyn og tro, at vi synes det er en fin tradisjon. Vi oppfatter også at elevene setter pris på det, elever i alle aldre har tatt til orde for at de ønsker å beholde gudstjenesten før jul, sier Grønningen.

Rektor Stig Rune Oddli ved Orkanger ungdomsskole sier de legger skolegudstjenesten til onsdag 20. desember i år, for å unngå at den finner sted siste skoledag. Det har ikke vært planen å kutte ut gudstjenesten i sin helhet, slik som enkelte har trodd.

- Vi har det samme tilbudet, bare på en annen dag. Vi går i fakkeltog til kirka, og har dette som en del av kultur- og tradisjonsformidlinga vår, sier Oddli.