Hver eneste dag må enten foreldre eller besteforeldre følge ungene på Geita til skolebussen.

- Skulle vi har sluppet dem i vei alene, ville vi ha fryktet for livene deres, sier bestefar Johan Arnt Gjeten.

80-sone

I dag er det fem unger fra Geita som tar bussen for å komme seg til skolen. For å komme til bussholdeplassen, må de krysse hovedveien mellom Agdenes og Orkanger.

- Bussen deres går klokka 07.36. I minuttene før bussen kommer, passerer fergekøa fra Valset. Det er 80-grense på stedet, og farten blir gjerne enda høyere, ikke minst i forbindelse med forbikjøringer, forteller Gjeten.

Tatt opp flere ganger

Mens bilene suser forbi, står unger fra seks år og oppover i veikanten og venter på bussen. Ekstra skummelt er det i denne årstida, for nå er det helt mørkt når barna venter på bussen.

Både enkeltpersoner og FAU ved Gjølme skole har tatt opp denne saken ved gjentatte anledninger. Oddvar Kjøren (Ap) har også tatt opp saken i teknikkutvalget, som også er kommunens trafikksikkerhetsutvalg.

Befaring

- Vi tok kontakt med det politiske miljøet i Orkdal for et års tid siden, og da kom de utover på befaring sammen med Atb, Boreal og Statens vegvesen. Vi fikk da lovnad om at det skulle ordnes slik at bussen kunne kjøre ned Geitaveien for å hente ungene. Det er snuplass for buss nede i veien, forteller Gjeten.

Men ennå har det ikke skjedd noe som helst, til tross for at de var lovt at dette skulle være på plass innen skolestart i år.

- Kommer ingen vei

Bussen som ungene fra Geita tar til skolen, kommer fra Agdenes. Men bare en kilometer lenger sør, i retning Orkanger, kommer en mindre buss for å hente barna som bor på Kjøra.

- Vi ønsker at denne bussen tar den ekstra turen ut til Geita og henter ungene nede i Geitaveien, sier Gjeten som etterlyser framdrift:

- Det har ikke skjedd noe, og jeg vet ikke hvor det «henger». Vi har purret og purret, men vi kommer ingen vei, sier bestefaren.

Ballen hos Atb

Orkdals ordfører, Oddbjørn Bang, sier til ST at han har fulgt opp denne saken flere ganger, og at ballen nå ligger hos Atb.

Harald Storrønning, som er avdelingsdirektør for rutetilbud og infrastruktur hos Atb, forteller at de har behandlet saken tidligere i høst.

- Det ble avholdt et møte mellom Atb og Boreal den 18. oktober. Tre alternative løsninger har vært vurdert, hvorav kun én av dem vurderes som trafikksikker nok, forteller Storrønning.

Ned til Middagshaugen

Denne løsninga innebærer at Kjøra-elevene må gå noe lenger enn i dag, men alle elevene - både på Kjøra og Geita - får en trafikksikker skolevei.

- Bussen vil ta opp Kjøra-elevene ved avkjøringa til Kjøra på fv 710, og deretter fortsette til Geita, der bussen kjører ned Geitaveien til Middagshaugen. Der vil elevene bli tatt opp ved snuplassen. Dette vil bli en litt dyrere løsning for oss, men det er det verdt, sier Storrønning til ST.

Dialog

- Når kan denne løsninga være på plass?

- Det blir når vi har hatt en forsvarlig dialog med skole, kommune og Boreal, sier Storrønning.

- Sånn erfaringsmessig; hvor lang tid vil en slik dialog ta?

- Om vi melder dette til skolen nå, kan vi være i gang etter nyttår. Om det ikke innebærer noe skifte av turnus for sjåførene, er dette en smal sak.

Ønsker lys

Storrønning sier til ST at det er sterkt ønskelig med lys i lomma på Kjøra og på snuplassen ved Geita.

Ordfører Oddbjørn Bang sier til ST at det antakelig er fylkets ansvar å sørge for lys ved fv 710 på Kjøra, mens kommunen har ansvaret i Geitaveien.

- Men når Atb nå strekker seg, så skal vi prøve å bidra, vi også. Så dette tror jeg er løsbart.

Catharina Morkencatharina.morken@avisa-st.no

Bussholdeplassen er rett bak bilen på bildet, og det går fort unna i 80-sonen, ikke minst i forbindelse med forbikjøringer. Foto: Privat