Kulturskolelærer Sturla Eide mener det ikke er godt nok at elevene får bare 20 minutters øving i uka. Derfor tok han initiativ til å danne Spelemannslaget Laust og fast som består av 20 elever fra Skaun og Orkdal.

2. desember: Mannen som aldri sier nei

5. desember: Kjører løypemaskin når vi andre sover

7. desember: Allsidig dame som alltid stiller opp

9. desember: Ble hedret for sin innsats

12. desember: - Hun er alltid der

Felemusikk i blodet

Sturla Eide (42) har selv spilt fiolin siden han var seks år. Han gikk i lære hos spelemannen Ragnvald Bolme i Meldal og fikk være med der han opptrådte. Det gjorde at han fikk felemusikken inn i blodet, og at han fikk et repertoar å øse av.

- I stedet for 20 minutters time, fikk jeg mellom tre kvarter og en time, samt kveldsmat i tillegg, smiler han.

Stor begeistring

Det er nettopp dette han vil at også hans elever skal få oppleve. Derfor tok han initiativ til å danne Spelemannslaget Laust og fast bestående av fele-elever både fra Skaun og Orkdal kulturskole. I tillegg til musikerne er det ei sterk og støttende foreldregruppe i ryggen.

Under Orkdalsmessa opptrådte det unge spelemannslaget i Orklahallen til stor begeistring og applaus fra publikum, og selvsagt med Sturla Eide i spissen som både spelemann og sterk motivator.

20 musikere

- Jeg har holdt på som kulturskolelærer siden 1993, og har gått noen runder med meg selv. Det store vendepunktet kom i 2006, da jeg fikk et arbeidsstipend av Norsk kulturråd som gjorde at jeg reduserte stillinga mi og satt igjen med kun seks elever som dannet gruppa Fegi.

Gjennom det arbeidet og de påfølgende år, innså Eide at elevenes utvikling handler om hvilket tilbud de får.

- Det holder ikke med 20 minutters spilletime i uka. Det må skje noe mer. De må få et tilbud og bygge opp et repertoar og en plattform. Det er også viktig at de har støtte hjemmefra som setter dem i stand til å være med. Det gjelder her som i alt annet, sier Eide som i løpet av kort tid har bygd opp et ungt spelemannslag bestående av 20 unge felespillere med komp i tillegg.

Lite fravær

Kjernen av musikerne er rundt ti år, og som lærer har han merket at det nesten ikke er fravær på timene hans. Han opplever også at alle elevene er motiverte for å spille fele.

At de tidlig får opptre for publikum, har han erfart bidrar til å ufarliggjøre dette med opptredener. Dessuten presterer de mer på opptredener eller bare øving. Det er også noe han erfarer selv.

Midtvintersdans

I februar skal flere av medlemmene i spelemannslaget delta på Midtvintersdansen i Verdal med til sammen 150 deltakere. Det har tidligere vært til stor inspirasjon for musikerne, og der får han også som lærer møte andre som jobber på samme måte som ham. Han anbefaler også andre lærere til å gjøre tilsvarende, noe han mener det er rom for innenfor kulturskolens rammer. Det gir elevene et bedre tilbud, og det blir morsommere å være lærer.

Fylkeskunstner

De siste årene har interessen for fele vokst enormt både i Orkdal og spesielt i Skaun. Han erfarer spesielt at det er mange barn av innflyttere som velger fele som instrument. Selv var han 16 år da han bestemte seg helt og fullt for å bli felespiller. Det var sommeren 1991 da liksom alt løsnet, og da han blant annet gikk videre til den europeiske kulturmønstringa i Paris og også hadde en rekke andre spilleoppdrag. Etter det er han blitt ved sin lest og blant annet vært utnevnt til fylkeskunstner.

Tellefsens fotspor

Tirsdag 19. desember følger han i Arve Tellefsens fotspor og spiller med Nidarosdomens guttekor på julekonserten i Orkdal kirke. Den jobben er det ikke mange forunt å få.

Fra vår side gir vi læreren og spelemannen Sturla Eide som fortjent STs julekrus som en påskjønnelse for den jobben han gjør for unge felespillere i regionen.