Hemne

Hemne Historielag har nettopp kommet ut med Årbok 2017. Dette er den fjerde årboka i rekken, og igjen har de favnet vidt både geografisk og temamessig.

— Vi har fokus på dette når vi planlegger ei ny bok. Vi må ha geografisk spredning i hele kommunen, og temaene må variere, sier Anne Elisabet Sinnes, leder i historielaget.

Egen kirkebok

Årboka, på over 170 sider, inneholder 15 artikler. Blant annet er det flere «jubileumsartikler». Eksempelvis ble både Hemne Tuberkulosehjem og Hemne Aldersheim åpnet i 1917 – altså for 100 år siden. 300-årsmarkeringa for de første kirkebøkene er omtalt, og 100-årsperspektivet kommer tilbake i artikkelen «Trøblete nødsarbeid i Hammarkleiva høsten 1917».

Hovedforfattere har vært Knut Totland og Anne Elisabet Sinnes, men også andre medlemmer og eksterne bidragsytere har fått sine saker på trykk.

Årsaken til at 200-årsjubileet til Hemne kirke ikke er omtalt, er at det kommer en egen beretning om dette, ført i penn av Kolbjørn Aune. Ifølge kirkeverge Egil Hammervik er deler av boka levert trykkeriet, mens resten fortsatt er under arbeid. Boka kommer neppe ut i jubileumsåret.

Ofte haster det

Å lage historiebok handler mye om det samme som å lage avis; kilder må oppsøkes, fakta må sjekkes og det må drives mye research.

— Det er også et faktum at det haster å få de eldste i tale for at de kan ha mulighet til å fortelle videre det de vet. Vi har flere eksempler på at kilder vi har hatt i tale i de fire bøkene vi har gitt ut, er gått bort. På samme måte har flere aktuelle kilder rukket å gå bort før vi har fått dem i tale, sier Sinnes.

Også innsamling av bilder kan by på utfordringer, og det ligger mye oppsøkende virksomhet bak det ferdige produktet.

2018 i gang

Bok nummer to der Hemne Historielag står som utgiver er Holstgården Historie, skrevet av Knut Totland.

— Boka forteller om gårdens historie, og det er vel på sin plass å kunne fastslå at det som ikke står der, er ikke verdt å vite. Boka er i samme format som den Totland skrev om Øragata, og vi håper at vi i åra framover kan gi ut flere bøker der vi skikkelig går i dybden om ett tema, sier historielagslederen.

Allerede er to bokprosjekt enten under planlegging eller i arbeid for neste år.

— Årboka for 2018 starta vi på umiddelbart etter at årets bok var levert trykkeriet. Det andre prosjektet har vi kalt «Hilsen fra Hemne», med gamle postkort som tema. Der ber vi publikum om hjelp, og det er snakk om å låne bilder for skanning. Postkort fra Hemne går trolig tilbake til slutten av 1800-tallet, og blant de ca. 150 kortene vi allerede har, er det mangler i områdene Staurset, Vasslia, Heim/Gjengstø og Taftøyan, sier Sinnes.

Ønsker seg flere

Hemne Historielag har ca. 150 medlemmer, og har opplevd en jevn stigning siden oppstarten. Snittalderen er relativt høy. Foruten utgivelse av årboka, har historielaget arrangert opplæring i bruk av dataverktøy for slektsforskning, og de er et godt synlig innslag på ulike «dager» som blir arrangert i løpet av året.

— Vi har ikke vært så veldig aktive på vervekampanjer, men nye medlemmer er selvsagt velkommen, sier Anne Elisabet Sinnes.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300