Hemne

«Strekk hendene over hodet. Bra!».

«Så tar vi ned på gulvet. Bra!»

Mens Bruce Springsteen synger «Working on a dream» fra en Ipad på et trillebord, drømmer disse deltakerne om at de skal få en bedre hverdag gjennom treninga som instrueres av Kari Lian, fysioterapeut i Hemne kommune.

Og drømmen går i oppfyllelse. Deltakerne er fulle av lovord om tilbudet de får.

— Jeg tror jeg skal melde meg på 71 grader Nord nå, sier Ole Kvernrød Gravdal med et smil i skjegget.

Både latteren og kommentarene sitter løst i det litt for trange treningsrommet som fysioterapeuten disponerer på Hemne helsesenter.

Flyttet fra Orkdal

De ble tidlig døpt «Kols-gruppa», men etter hvert er det også blitt med deltakere med andre/flere diagnoser. Felles for dem alle er likevel at de – vi kan vel fastslå i likhet med alle oss andre – har godt av forebyggende helsearbeid.

— Da jeg begynte som fysioterapeut i Hemne kommune i 2010, hørte jeg snakk om at flere hemnværinger tok taxi til Orkdal to ganger i uka for å delta på trening. Det hørtes både upraktisk og lite samfunnsøkonomisk ut. Derfor begynte jeg å undersøke muligheten for å få til et lokalt tilbud, forteller Kari Lian.

Kortversjonen på denne historien er altså hun har hatt ca. ti deltakere på tilsvarende trening vegg i vegg med sitt eget kontor på helsesenteret.

— Tre av dem har faktisk vært med helt siden 2011, skyter hun inn.

Blir litt rørt

Onsdag denne uka var det juleavslutning. Og en annen avslutning. Neste torsdag har nemlig Kari Lian sin siste arbeidsdag etter 40 år som fysioterapeut. Da blir hun pensjonist.

— Derfor er dette siste trening med ei gruppe jeg kjenner svært godt og som jeg er blitt veldig glad i. Jeg kjenner jeg blir litt rørt, sier hun.

— Det er en trist dag i dag når Kari er med oss for siste gang, sier deltaker Johan Lenes.

Men Kari Lian forsikrer: Tilbudet gjenopptas etter jule- og nyttårshelga i januar, da med ny fysioterapeut.

Roser tilbudet

I tillegg til at treninga er fysisk nyttig, er denne arenaen også blitt et kjært sosialt treffsted for deltakerne.

— Her serveres det «lygarhistoria» og vi løser verdensproblemer, sier Ole Kvernstad.

— Dette er på alle måter ei god investering i helse for Hemne kommune, sier Ole Kvernrød Gravdal.

— Jeg vet ikke hvordan jeg skulle ha taklet hverdagen uten denne treninga, legger Kolbjørg Lund til.

— Jeg kjenner det tar litt tid å komme seg igjen når det har vært pause fra treninga, sier Ole Hunnes.

— Og så har vi vært særdeles heldig med fysioterapeuten vår. Hun er i sååå godt humør hele tida, er samtlige enige om.

Fire graderinger

Men Kari Lian har valgt et opplegg der deltakerne må gjøre unna pratinga før og etter trening – ja, de møter opp en halvtime før treningsstart – og fravær vil hun gjerne ha beskjed om. Litt disiplin må til.

— Det er viktig at treninga har en effekt, og at de kjenner det på kroppen når det er over. Det er faktisk ufarlig å bli andpusten. Men, siden vi har fokus på kols, må jeg også gjøre individuelle tilpasninger i treninga. For det første er det fire graderinger av alvorlighetsgrad på kols, og så er det deltakere som har tilleggsdiagnoser, forteller hun.

300 000 med kols

Kols er en snikende sykdom som utvikler seg over tid, og det finnes temmelig sikkert mørketall.

— Vi tror mange har kols uten at de vet det, sier Lian.

Ingen blir helt frisk av sykdommen, men forløpet stagneres av trening gjennom at du styrker muskulaturen. Hovedårsaken reint statistisk til at man utvikler kols – uten at dette relateres til deltakerne i Hemne – er røyking, men også ugunstige miljøforhold på jobben er også med på å gi diagnosen.

Kols kan også gi psykiske plager, ved at man ikke lenger greier å utføre helt vanlige gjøremål som plenklipping og snømåking - man mestrer ikke lenger. Rett og slett fordi det ikke er «nok pust».

Ca. 300 000 nordmenn har denne kroniske lungesykdommen. Symptomer er gjentatte akutte bronkitter, kronisk hoste (særlig på dagtid), økt slimproduksjon og tiltagende tung pust ved anstrengelser eller forkjølelser, ifølge LHL.

— Lykke til videre

Kari Lian kaller det en gla'sak at Hemne kommune kan gi et slikt treningstilbud – helt gratis.

— Dette er positivt og forebyggende helsearbeid, og et av flere tiltak i kommunal regi her i Hemne. Nå, når jeg slutter selv, får jeg bare ønske deltakerne og den nye fysioterapeuten lykke til videre, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300