Hemne

Det sier Reidar Klungervik, enhetsleder for kultur i Hemne kommune.

Foran seg har han fire bøker, alle utgitt i løpet av en periode på ca. tre måneder. Først kom boka om naturen i Hemne av Steinar Væge, deretter KIL/Hemne-historien og nå to bøker fra Hemne Historielag.

— Disse bøkene er kjempebidrag til å bygge identitet, og skape tilhørighet og entusiasme. Alt dette ønsker vi oss. Derfor er dette viktige bøker. Det helt spesielle er at det kommer hele fire bøker i løpet av en kort periode fra lokale forfattere i en relativt liten kommune, sier Klungervik.

Formidabel reklame

De to siste fra Hemne Historielag har han ikke rukket å lese. Bøkene fra Væge og KIL/Hemne er mer eller mindre pløyd gjennom fra perm til perm.

— Ta for eksempel KIL/Hemne-boka. Der kommer det fram mye jeg ikke hadde peiling på selv. Boka byr på masse spennende lesestoff fra tida før KIL/Hemne begynte å bli storleverandør av spillere til eliteserien og landslaget, primært på herresiden. Nå i de siste åra har vi også sett at damelaget har suksess med spill i 1. divisjon. Det sier noe om internkulturen i klubben, sier han.

Han er like begeistret for boka til Væge.

— Det er en formidabel reklame for Hemne og naturen, og midt i blinken når det gjelder min egen interesse. Jeg fant den på nattbordet en kveld, det var en kjærkommen gave fra min bedre halvdel, sier han.

90 000 bilder

Også identitet og tilhørighet er viktige stikkord for bøkene fra historielaget.

— Det er viktig å kjenne forhistorien på den plassen du bor. Det er Hemne Historielag, med Knut Totland i spissen, særdeles dyktig til å formidle. Gjennom deres bøker får vi også publisert mange av de 90 000 bildene vi fikk tilgang på da Hemne kommune kjøpte fotoarkivet etter den tidligere fotografen Erling Øyen. Derfor blir historielaget også en viktig medspiller for Hemne kommune, sier Klungervik.

Uhorvelig med arbeid

Han er også full av beundring for dem som bruker fritida på et så viktig arbeid.

— Å gi ut ei bok innebærer uhorvelig med arbeid, og Hemne er heldig som har så mange forfattere som står bak disse prosjektene, som altså til og med kommer samtidig, sier Klungervik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300