I februar/mars stenges ferjesambandet Brekstad-Valset i to nidagersperioder i forbindelse med anleggsarbeid, og fylkesutvalget vedtok tirsdag avbøtende tiltak.

Fylkesrådmannen la opp til å ikke foreta noen avbøtende tiltak under stenginga av sambandet, og det var derfor frykt for kaos på strekningen i forkant av møtet i fylkesutvalget tirsdag.

- Høyre, Frp og Venstre er bekymret for stengingen av sambandet i de to nidagersperiodene det legges opp til. Rådmannens forslag om at det ikke skal gjøres noe for å kompensere dette, og at all trafikk henvises til Flakk-Rørvik, er en dårlig løsning. Vi mener de reisende i begge retninger på dette sambandet må ivaretas på en bedre måte. Dette gjelder både personbiltrafikken og reisende uten bil som er avhengig av dette sambandet for jobb, skole og lignende, sier Henrik Kierulf, nestleder i Høyres gruppe i fylkestinget.

Vedtok tiltak

Høyre, Venstre og Frp fremmet forslag om at det etableres et alternativt rutetilbud Værnes-Garten, alternativt Værnes-Brekstad, for å dekke behovet for reisende mellom Fosen og Agdenes.

- Det er mulig at tunge kjøretøy må henvises til Flakk-Rørvik i denne perioden fordi ferjekaia på Værnes har begrensninger og båtene vil være for små, men personbilreisende og reisende uten bil må sikres et alternativ, sier Kierulf i forkant av møtet.

I møtet fremmet flertallspartiene også et forslag, og resultatet ble at partiene kunne enes om følgende vedtak:

  • Fylkesutvalget vedtar å styrke sambandet Garten-Værnes med MF Nidaros II i stengingsperioden innenfor en ramme på én million kroner. All tungtrafikk henvises til sambandet Flakk – Rørvik.

  • Fylkesutvalget ber rådmannen følge nøye med på kapasiteten på Flakk-Rørvik i samme periode og om behov benytte tilgjengelig reservekapasitet for å styrke sambandet.

  • Fylkesutvalget ber rådmannen sørge for at det i god tid gis god informasjon om stenging. God skilting fra Statens vegvesen og omfattende informasjonskampanje på sosiale medier, aviser, radio, på ferjekaier og ferjene må iverksettes så snart dato for stenging er klar.

Glad for vedtaket

- Dette vedtaket er viktig for personreisende på sambandet, slik at de har et alternativ i denne perioden. Fylkesrådmannen la opp til å ikke foreta noe når sambandet var stengt. Dette ville vært en uholdbar situasjon for de reisende, og jeg er derfor glad for at fylkesutvalget enstemmig besluttet avbøtende tiltak, sier Kierulf.

Rådmannen vurderer også ekstra anløp for hurtigbåten i Lensvik, for å dekke behovet for persontransport og kostnader knyttet til dette. Ny sak som beskriver denne muligheten kommer til fylkesutvalget over nyttår, i god tid før stenging av sambandet.

Henrik Kierulf er glad for vedtaket i fylkesutvalget. Foto: Catharina Morken