Svorkmo NOI jobbet lenge med å finne en miljøvennlig løsning for sin kunstgressbane med nedbrytbart granulat. Dette viste seg etter hvert å bli mye dyrere enn først ventet og den måtte i tillegg etterfylles, som igjen ville påføre idrettslaget store kostnader i fremtiden. Idrettslaget fikk først innvilget 1 250 000 kroner av kommunen om de gikk for en miljøvennlig løsning med nedbrytbart granulat.

Det viste seg etter hvert at mye av den nedbrytbare innfyllsmassen ikke er godt nok utviklet til å bli anbefalt per i dag, dermed valgte Svorkmo å gå for en annen løsning, men fortsatt med fokus på miljøet.

Klubben har gjort mange tilpasninger for å unngå at gummigranulatet ikke skal spres utenfor baneområdet. De viktigste endringene er mur rundt hele banen, gjerde og sluser med fotskrapelister, beholdere under ristene og lukket drenssystem. Banen vil heller ikke bli brøytet på vinteren som gjør at svinnet blir svært redusert.

Svorkmo søkte om å få beholde hele tilskuddet som de først hadde søkt om. Formannskapet var positive til tilpasningene som klubben har gjort av miljøvennlige tiltak, men trakk av 100 000 kroner på den opprinnelige søknaden. Noe som gjør at Svorkmo for 1 150 000 kroner i tilskudd.

- Vi håpte selvsagt på å få hele beløpet, men ser positivt på at vi får 150 000 i et ekstra tilskudd for det arbeidet vi tenker å gjøre for å begrense svinnet av granulaten, sier leder i Svorkmo NOI Øyvind Mikkelsen til ST.

Avslutningsvis i protokollen kommer det frem at kulturutvalget ser at utbygging av kunstgressbaner har fått en miljøutfordring i forbindelse med bruk av gummigranulat og tar derfor initiativ til dialog med Idrettsrådet/baneeiere for å drøfte miljøtiltak og eventuell kommunal medfinansiering.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255