Både ordfører, varaordfører, rådmann og assisterende rådmann/økonomisjef kan utføre borgerlig vigsel i Meldal.

Kommunestyret vedtok i sitt siste møte retningslinjene som skal gjelde for borgerlig vigsel i Meldal. Ifølge loven er det ordfører og varaordfører som har vigselsmyndighet, og i tillegg har kommunestyret delegert myndighet til rådmann og assisterende rådmann i Meldal.

Det vil si at det per i dag er disse fire personene du kan bli viet av, om du bor i Meldal og ønsker borgerlig vigsel: Ordfører Are Hilstad, varaordfører Vibeke Mehlum, rådmann Petter Lindseth og assisterende rådmann/økonomisjef Roy Fritzon.

Etter endringer i ekteskapsloven overføres ansvaret for borgerlige vigsler til kommunene fra 1. januar 2018. Ifølge sakspapirene ønsker Meldal å ha flere med vigselsrett enn ordfører og varaordfører, for å sikre at det er tilstrekkelig med personer til å dekke behovet. Antallet borgerlige vigsler vil trolig ikke være så høyt hvert år, men det antas at det kan være større pågang i enkelte perioder enn i andre. Det må også tas høyde for ferieavvikling og eventuelt annet fravær.

Seremoniell karakter

Kommunen forplikter seg til å gi tilbud om vigsel i kommunens lokaler og i ordinær arbeidstid. Annet tidspunkt og sted for vigsel krever særskilt avtale.

Det tilrettelegges for at en vigsel har en seremoniell karakter. Det borgerlige vigselsformularet benyttes ved gjennomføringen av borgerlige vigsler. Seremonien kan tilpasses med eksempelvis musikk og tekstlesning. Før vigselen foretas mottar vigsleren prøvingsattesten fra brudefolket. Brudefolket skal også legitimere seg. Gyldig legitimasjon må inneholde navn, bilde og fødselsdato. Det må være to vitner til stede under seremonien. Dette skal være to myndige personer.

Rådmann Petter Lindseth får også vigselsrett. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Assisterende rådmann Roy Fritzon kan også foreta vigsler.