Hemne/Halsa/Snillfjord

Hemne-rådmann Torger Aarvaag, som er prosjektleder i arbeidet med nye Heim kommune, høstet mandag mange lovord om sitt forslag til ny tjenestestruktur i nykommunen da Fellesnemnda holdt årets siste møte. Det skjedde i flerbrukshuset på Vennastranda.

Begrepet tjenestestruktur defineres her som måten tjenestene er spredt geografisk i kommunen, og hvordan de skal gjøres tilgjengelige for innbyggerne.

— Dette er kjernen i det arbeidet den nye kommunen skal utføre, sa Aarvaag i sin gjennomgang.

Rullerer møter

Et presist organisasjonskart som viser på detaljnivå hvem som skal ha kontor hvor, er umulig å lage i dag. Derfor tar Torger Aarvaag også forbehold når han viser tilbakeholdenhet med å legge svært detaljerte føringer på framtidige ledere på hvordan arbeidet organiseres.

— Det kommer hverdager med utfordringer vi i dag ikke nødvendigvis skjer. Vi må ha et handlingsrom, sier han.

Likevel er flere forhold avklart allerede; det har lenge vært kjent at kommunesenteret for nye Heim blir Kyrksæterøra, og her skal ordfører, rådmann med stab og andre sentrale administrative funksjoner lokaliseres.

Det er også på det rene at møtene i kommunestyret skal rulleres, og da vil det ifølge Aarvaags forslag bli mellom Kyrksæterøra og Liabø.

Mye blir som i dag

Videre er følgende, ut fra den rapporten han la fram sist mandag og som ble enstemmig vedtatt, på det rene (utdrag fra rapporten):

Tjenester som innbyggerne bruker ofte og som krever fysisk nærhet – herunder basistjenester som skole, barnehage og sentrale omsorgs- og helsetilbud, skal lokaliseres nær der folk bor.

Svømmehall i Halsa og opprusting av Ven oppvekstsenter i Snillfjord vil være prioriterte oppgaver.

Ungdom i alle deler av kommunen skal kunne dra nytte av det videregående skoletilbudet i området.

Innholdet i tjenestene som nykommunen tilbyr skal oppleves likt og med god kvalitet, uansett hvor folk bor.

Helsetilbud skal være plassert nær innbyggerne, og legevakttilbud skal være som i dag (Hemne og Snillfjord har i dag legevaktsamarbeid knyttet til legevaktsentral ved Orkdal sjukehus, Halsa har legevaktsamarbeid med Aure og Smøla).

Tekniske tjenester med forvaltningsoppgaver og myndighetsutøvelse, skal fortrinnsvis ha én lokasjon, mens drift og vedlikehold foregår lokalt der bygg/anlegg ligger.

Servicekontor skal opprettholdes (Liabø og Kyrksæterøra).

Undervisning i kulturskolen kan skje både på Kyrksæterøra og Halsa.

Bibliotekene opprettholdes som i dag.

Frivilligsentralene opprettholdes som i dag.

Barn og unges medbestemmelse og fritidstilbud opprettholdes der de er.

Julestemning

Mandag bidro barn fra Ven oppvekstsenter med kulturinnslag knyttet til den nært forestående julehøytida i flerbrukshuset på Vennastranda.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Fra venstre, ordfører Ola Rognskog i Halsa, ordfører i Hemne og leder i fellesnemnda Odd Jarle Svanem og prosjektleder Torger Aarvaag. Foto: John M. Myrhaug
Barn fra Ven oppvekstsenter bidro med julerelaterte kulturinnslag før møtestart. Foto: John M. Myrhaug