Hemne

Det sier overtannlege Jan Kristoff Bensch ved Hemne tannklinikk.

Denne uka kunne han på vegne av hele klinikken og de ansatte motta sertifisering og diplom som bevis på at virksomheten er miljøfyrtårn. Det var ordfører Odd Jarle Svanem og næringskonsulent Olav Hunnes som sto for overrekkelsen.

Står i loven

Miljøfyrtårn er et miljøledelsessystem som hjelper virksomheter med å redusere utslipp og forbruk. Resultatet er ofte at både ressurser og penger blir spart. Med andre ord en vinn vinn-situasjon for samfunnet og virksomheten.

Det er de siste åra blitt mer og mer vanlig at både offentlige og private virksomheter krever et slikt system for å dokumentere ressursbruk.

Lov om offentlige anskaffelser har også en egen bestemmelse som sier at offentlige myndigheter skal innsette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning.

Bevisstgjøring

Det strengeste kravet ved en tannklinikk når det gjelder avfallshåndtering, er hvordan man kvitter seg med det kvikksølvholdige stoffet amalgam.

— Kvikksølvholdige stoffer har vært forbudt i ti år, men vi har selvsagt fortsatt uttak av stoffet fra pasienter. Det må behandles som spesialavfall, sier Bensch.

Håndteringen av amalgam har likevel alltid vært ivaretatt etter forskriften. Miljøsertifiseringen er mer en bekreftelse på at ting har vært gjort riktig – og nå altså dokumentert.

— Miljøsertifiseringa er mest en bevisstgjøring, og kan også gi positive ringvirkninger for oss ansatte når det gjelder måten vi håndterer avfall på hjemme, sier han.

Flere har fått

Siden 2013, er nå følgende virksomheter i Hemne sertifisert som miljøfyrtårn: Vinmonopolet (2013, nasjonal tildeling), ASPNor (2016), Hemne videregående skole, Bolig- og Næringsbygg, Blakstad Auto (alle i 2017), og nå altså tannklinikken.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300