I 2017 har Rosenvik hjulpet 24 personer i jobb, og de fire seneste år i alt 150 personer. Vår bransje, som teller 100 bedrifter, vil på landsplan formidle om lag 9000 i jobb i 2017, en økning på nesten 2000. Den samfunnsøkonomiske gevinsten er betydelig, da dette er personer med nedsatt arbeidsevne, med andre ord personer som blant annet av helsemessige utfordringer har havnet på utsiden av arbeidsmarkedet. Hva det betyr for den enkelte og samfunnet som sådan at flere finner veien til jobb i stedet for uføretrygd, kan knapt måles. Regjeringens perspektivmelding understreker nettopp betydningen av at flere i denne gruppen kommer i jobb, som det viktigste virkemiddelet for å opprettholde dagens velferdsnivå.

Arbeidsinkludering er ikke «kjappe løsninger», men planmessig arbeid basert blant annet på omfattende tillitsbasert samarbeid med arbeidsgivere. NTNU har nettopp evaluert NHO-strategien Ringer i Vannet: Prosjektet har vært basert på erfaringene som vår bransje har høstet gjennom å få flere i jobb, og deretter har man utviklet en systematisk metodikk, basert på hva som er viktig for arbeidsgivere når de ansetter en person som kanskje har flere huller i CV-en. Det unike med metodikken er at man ikke bare tar utgangspunkt i den enkeltes behov og ønsker, men tar like mye utgangspunkt i bedriftenes behov for arbeidskraft. Vi finner aktuelle jobbklare kandidater til bedrifter med et rekrutteringsbehov. Bedriftene har i forkant tegnet rekrutteringsavtaler, og sagt seg villige til å forsøke å rekruttere personer med nedsatt arbeidsevne. Bedriftene får ønsket og etterspurt arbeidskraft som passer for bedriften, og tett oppfølging fra ansvarlig veileder hele veien gir trygghet i prosessen.

NTNU-undersøkelsen viser at 80 % av utprøvingene gjennom Ringer i Vannet gir ansettelser, og 80 % av disse igjen fører til varige ansettelser. 57 % av NHO-bedriftene som har svart, sier at de ikke ville rekruttert disse personene uten tryggheten som Ringer i Vannet-metodikken gir. I vellykket arbeidsinkludering er det viktig å ikke skuffe arbeidsgiveren. Grunnplanken i dette samspillet er at vi kjenner våre kandidater etter grundig kartlegging, opplæring og arbeidstrening i vår egen arbeids- og inkluderingsbedrift. NTNU dokumenterer at 84 % av arbeidsgiverne stoler på oss og våre vurderinger av om den aktuelle kandidaten passer. 77 % svarer at kandidatene matchet bedriftenes behov godt, og 74 % svarer at kandidatene innfridde deres forventninger. Alle som jobber med rekruttering ser at dette er god treffsikkerhet generelt, og det er spesielt bra med tanke på at dette er personer som i utgangspunktet var på utsiden av arbeidsmarkedet.

Som en forlenget arm av NAV, har vi et ansvar på vegne av samfunnet for å få flere i jobb. NTNU peker på at et ubyråkratisk mellomledd er ekstra godt egnet til å gi arbeidsgiverne og kandidatene i denne målgruppen den nødvendige oppfølgingen som skal til for å lykkes. Sammen med NAV og næringslivet skal vi i 2018 åpne enda flere dører til jobb for personer som har slitt i arbeidslivet.

Rosenviks klare strategi er at vi sammen med våre eierkommuner, NAV og næringslivet sørger for at enda flere som står i utenforskapet skal få muligheten til å bidra i arbeidslivet.

Rosenvik vil samtidig få takke alle samarbeidsparter, ønske alle en riktig God Jul, og et inkluderende og verdiskapende Godt Nyttår.