Lars Hol Moholdt er en av verdens aller beste i idretten skiorientering, men han begynte ikke før han 20 år. I starten av skikarrieren satset han på langrenn og han var en av Norges aller største talent og ble blant annet norgesmester for juniorer. I stedet for å satse videre med langrenn og muligens bli såpass god at en kan kjempe om pengepremier og kjendisstatus, valgte Moholdt til slutt å begynne med skiorientering.

- Jeg satset på langrenn i starten. Det var litt tilfeldig at jeg til slutt endte opp med skiorientering. Jeg fikk litt skadeproblemer før jeg skulle delta i junior-VM og da røk den muligheten. Da ble jeg invitert med på skiorientering av en i klubben. Jeg var ganske ivrig på vanlig orientering fra før, men hadde aldri prøvd det med ski på beina. Du kan si at jeg kjapt fikk fascinasjon for idretten og den har aldri gitt seg, sier 32-åringen fra Rindal.

Måtte bygge erfaring

Moholdt startet såpass seint med skiorientering at han var sisteårs junior da han ble med den første sesongen. Det hjalp lite at han både var god i langrenn og orientering. I skiorientering krevde det en god del erfaring for å bli skikkelig god.

- Jeg brukte mange år på å bygge meg opp nok erfaring. Det er mye mer skiteknisk krevende å gå i smale svingete spor i skogen. Det er veldig god følelse i det å kunne navigere, mens du går på maks, sier Moholdt.

Ville bli best

Moholdt ble tidlig satset på og fikk bli med landslaget forholdsvis tidlig i karrieren. Han hadde hele tiden et mål om å bli best i idretten og er ikke overrasket over at han til slutt har blitt så god som han er.

- Jeg hadde som mål å bli verdens beste. Det hele tok bare litt lengre tid enn det jeg hadde forventet. Det er ikke før de siste fire sesongene, jeg virkelig kan vise til gode resultater. Sånn sett er det litt bittert at jeg ikke startet med denne sporten tidligere. Jeg hadde en del motgang i starten, men den kunne jeg ikke vært foruten, for det er den jeg har lært mest av, sier 32-åringen.

Tok VM-gull nr. 1000

Skiorientering er ikke den idretten som blir viet mest spalteplass i de store mediene, men da Lars Hol Moholdt ble verdensmester på langdistanse i Budor i 2015, fikk både Moholdt og skiorientering skinne litt. Rindalingen gikk nemlig inn til Norges VM-gull nummer 1000 i idrettshistorien.

- Jeg synes det var veldig kult at gull nummer 1000 ble tatt i skiorientering. Veldig bra for oss og idretten at det ble litt blest rundt den. Jeg ble invitert til Oslo for en markering og fikk en veldig fin mottakelse av idrettspresidenten og sjefen i Olympiatoppen, sier Moholdt.

VM-gullet er også det karrieregullet han setter høyest, til tross for at han gjorde storeslem under EM i 2016 og tok tre individuelle gull.

- VM-gullet er uansett høydepunktet i karrieren. Ikke fordi det var gull nummer 1000 til Norge, men fordi jeg lykkes med absolutt alt i det løpet. De siste meter inn til mål der var ubeskrivelig, sier Moholdt.

Bryr seg ikke om penger

Mens de beste langrennsløperne svømmer i millioner, har Moholdt nok med å få endene til å møtes, til tross for at han er og har vært en av de aller beste i verden i sin idrett. Så langt i sin karriere har det blitt fire individuelle EM-gull og ett VM-gull, samt en rekke stafettgull de siste fire årene.

- Jeg har aldri drevet med idretten for å bli rik. Selv om det ikke er store pengepremier, så klarer jeg meg på grunn av at jeg har hatt gode støttespillere som har gjort det mulig for meg å satse. Likevel skulle jeg gjerne sett at det var litt bedre økonomi i idretten for det går akkurat rundt, sier Moholdt.

Rindalsbedriften Svorka er viktig støttespiller for Moholdt. Der er han ansatt i en 20 prosentstilling og har mulighet til å jobbe på våren når sesongen er over.

En sesong av gangen

Inneværende sesong har blitt en god del annerledes enn det Moholdt har vært borti tidligere. Sammen med sin finske samboer ble han forelder til en gutt i sommer.

- Det har blitt en stor forandring, men også en stor berikelse for meg. Jeg kan ikke holde på å satse slik mye lenger, så det er litt i det blå hva jeg kommer til å gjøre fremover. Det er mulig at dette er den siste sesongen jeg kan satse på toppnivå. Det som er så fint med skiorientering er at det er en familiesport som du kan holde på med livet ut. Selv om jeg gir meg på toppnivå, så vi jeg fortsatt delta i andre løp, sier 32-åringen fra Rindal.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Det å kunne navigere seg frem i skogsterreng, mens en går raskt på ski har fascinert Lars Hol Moholdt siden har startet med skiorientering.
Under EM i 2016 tok rindalingen tre av tre mulige individuelle gull og var helt utilnærmelig.