Siri Belsvik. Foto: Arkivfoto

Anført av meget gode ledere i godt voksen alder som gode inspiratorer og lagbyggere for sine medlemmer. Deres entusiasme og gode humør smitter over på oss andre, noe som resulterer i gode samarbeidsrelasjoner og produkt.

Dette ser vi i vår kommune blant annet ved Thamspaviljongen. Et utrettelig dugnadsarbeid som virkelig fascinerer de fleste av oss, vil jeg tro. Som i dag står som et virkelig flott smykke ved vårt rådhus, til minne om alle de som var involvert i denne vanvittige ideen, fra da paviljongen forlot Orkanger over til Amerika, og tilbake til Orkdal. Et smykke som forteller oss om verdien av å huske vår historie, og som igjen kan være til glede for oss i nåtiden og for framtidige generasjoner. Og paviljongen vil stå der som en påminnelse om verdien av frivilligheten som samfunnsbygger.

Innenfor frivillig arbeid skapes det gode fellesskap, der mennesker er deltakere som elsker å gjøre det de liker best i samspill med gode medmennesker. Noe som er mer enn god folkehelse både fysisk og psykisk. Det å føle at hver enkelt sitt bidrag , bli sett og hørt kan gi fantastiske flotte opplevelser, erfaringer og til slutt et synlig produkt. Her er nok prosessene de mest fascinerende, det å kunne skape noe sammen etter en intens brainstorming , der alle ideer kan luftes frem. Ja ,av og til luftslott for noen , men av og til kan luftslott faktisk være en essensiell bidragsyter, for å kunne skape noe nytt. Å la mennesker bli sett ved at deres bidrag blir verdsatt, gjør noe med oss som mennesker!

Det og flere ganger i uka eller en få lov til å møte opp og delta som likemann sammen med andre innenfor lag og organisasjoner gjør oss glade, det å dele og gi noe til andre medfører også at vi selv mottar glede og inspirasjon. Vi er deltakere innenfor et samspill, der vi føler oss «hjemme.»

Verdien av frivilligheten som samfunnsbygger er sentral, for å kunne være en brobygger mellom både individuelle forskjeller hos oss, og kulturforskjeller både innenfor en kommune, nasjonalt og internasjonalt. Dette ofte omtalt som den gode dugnadsånden. Her ligger det også flere muligheter til å involvere enda flere, som i dag kanskje ikke har funnet sitt ståsted innenfor lag og organisasjoner.

Her har vi en utfordring med å invitere flere med i fellesskapet, men også den enkelte må kjenne sin «besøkelsestid» ved å la seg involvere i dugnadsånden. Noe som legges som en god brostein i vår oppdragelse av vår far og mor, og i vår nærmeste familie og vennekrets.

Som vi alle vet har vi ulik bagasje med oss, derfor er det så viktig at vi som står innenfor et fellesskap strekker ut en hånd , og tar med oss de som kanskje må gå noen runder med seg selv, før de ønsker å delta. Alle kan bidra i en eller annen grad!

Jeg ser fram til et nytt år med 365 blanke dager i 2018, som en fin pakke som ligger foran oss nå. I denne pakken ligger det overraskelser som vil glede oss i året som kommer. Å kunne få delta i arbeidet med å pakke ut, er en berikelse for oss som innbyggere innenfor en kommune.

Gled dere til det nye året! Håper at alle sitt engasjement og bidrag blir verdsatt til felleskapets beste.

Godt nytt år i frivillighetens ånd!