Snillfjord

Politikerne i Snillfjord fikk seg forelagt et budsjett i balanse av rådmannen. Det ble det gjort bare små endringer på.

Likevel er budsjettet så stramt at det nå går ut over kommunens fond – i klartekst sparepengene.

— Vi må bruke en god del fondsmidler for å få budsjettet i balanse. Men vi har et håp om å fylle dem opp igjen til sommeren når vi får svar på om det kommer midler fra det så langt usikre havbruksfondet, sier ordfører John Lernes.

Beløpet det er snakk om er 3 150 000 kroner.

Flere minus-år

Hovedårsaken til at Snillfjord må tappe sine sparekontoer er tydelig, mener han.

— Også i år mottok vi rammeoverføringer fra staten som er mindre enn pris- og lønnsveksten. Slik har det nå vært i mange år, og problemet bare forsterkes når det blir akkumulert år etter år, sier han.

I budsjettframlegget fra rådmannen, går det fram at det for 2018 blir et netto driftsresultat på -589 000 kroner. For de neste tre åra er det beløp på ca. -3 millioner, -1,7 og +3,4 millioner kroner (selv om 2020 og 2021 ikke er reelle grunnet reformen). Det legges opp til bruk av fond tilsvarende underskuddene, og avsetning tilsvarende overskuddet for 2021.

Investerer for 47 mill.

Av investeringer nevner ordføreren at det er satt av penger til bygging av kommunale boliger på Sunde. Her er Snillfjord inne i en prosess, der tilsvarende boliger på Vennastranda er ferdigstilt, Aunlia på Krokstadøra er i gang, mens Sunde altså kan vente en oppstart om kort tid.

— Vi investerer også noe på sykehjemmet, og Ven oppvekstsenter får prosjekteringsmidler på for å kartlegge behovet for vedlikeholds- og oppgraderingstiltak, sier Lernes.

Totalt er investeringsrammen på vel 47 millioner kroner for 2018.

Som forventet

Til tross for tøffe tak, har ikke årets budsjettprosess vært tidkrevende.

— Budsjettet er behandlet i formannskapet én gang. Deretter ble det lagt ut på høring, uten at det kom innspill om vesentlige endringer. Behandlinga i kommunestyret ble heller ingen langvarig affære. Oppsummert vil jeg si at vi har et stramt, men helt ordinært og forventet budsjett, sier John Lernes.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Snillfjord satser på kommunale boliger i alle tre grendene. Her fra ferdigstillelsen av Hyllberget på Vennastranda. Fra venstre: Øyvind Engvik, Roar Grindvold og ordfører John Lernes, sammen med daglig leder Emil Solberg i G-Bygg. Foto: Snillfjord kommune