Foran årets sesong ble det klart at RBK-sjef Ivar Koteng og hans firma Koteng Eiendom AS blir hovedsponsor for det som tidligere var Team United Bakeries. Målet er at Team Koteng skal bli et heltrøndersk skilag, og verdens beste på langløp. Berdal er veldig positiv til den nye sponsoren.

- Det er det samme laget som gikk for Team United Bakeries, bortsett fra Johan Kjølstad som la opp foran denne sesongen. Laget får en langt mer lokal profil nå enn tidligere. Nå er det et trønders lag med en trøndersk sponsor. Det gjør at vi kommer til å bidra litt mer i lokalmiljøet enn vi har gjort tidligere, sier Berdal.

Vinne de store renna

Målet til Team Koteng er å være best når de aller største langløpene går av stabelen.

- Vi skal vinne mest mulig skirenn i løpet av sesongen og helst de store renna som Vasaloppet, Birken og Marcialonga. Så kommer jo sammenlagtcupen i tillegg.

Swix ski Classics som er verdenscupen for langløp har blitt større med årene. Tidligere har cupen bare bestått av 7–8 renn, men de siste årene har den blitt utvidet til elleve renn.

Vil til topps

Den 29 år gamle snillfjordingen har vært en av verdens beste langløpere de siste sesongene, men har aldri tatt steget på toppen av pallen. Det har blitt en del pallplasser i verdenscupen, men han har alltid manglet det lille ekstra for å ta steget helt opp. Fjorårets sesong ble en nedtur med sykdom, uhell og disking, men i år håper han å slå sterkere tilbake.

- Målet er helt klart å vinne skirenn. Sesongen i fjor var et steg tilbake for min del. Jeg ble syk på ugunstige tidspunkt og hadde litt uflaks, men i år har jeg gjort litt forandring som forhåpentligvis skal få meg tilbake i toppen, sier Berdal.

Trener smartere

Berdal har alltid likt å trene mye, men kanskje har det blitt litt for mye enkelte ganger.

- Det har kanskje blitt litt mye enkelte ganger, så nå har jeg blitt litt smartere og trener mer med overskudd. I tillegg har jeg byttet ski og det tror jeg skal hjelpe også, sier Berdal.

Er det så stor forskjell på ski da?

- Ja, det er ganske store forskjeller. I år går jeg på Fischer og det er i grunnen det alle går på, sier Berdal som tidligere har gått med Madshus-ski.

God sesongstart

Årets sesong har åpnet lovende for Berdal som leverte ett av sine beste løp i sesongoppkjøringen på Beitostølen.

- Jeg tror ikke jeg har gått raskere enn jeg gjorde på Beitostølen. Så ble det 2. plass på lagtempoen i Swix ski Classics. Før det ble en 13. plass i det første individuelle rennet. Resultatet der var kanskje ikke så bra, men det var et bra løp, sier Berdal.

I januar kommer Kaizer Maximilian Lauf, La Diagonela og Marcialonga på løpende bånd. Dette er løp Berdal har best sjanse til å stikke av med seieren.

- Det er tøffe løyper som favoriserer de med god kapasitet. Jeg er avhengig av å komme i en mindre gruppe inn mot mål. Er det stort felt med masse uthvilte løpere så holder ikke spurten min, men jeg skal ha gode sjanser om vi er litt færre i kampen om seieren, sier Berdal.

Eksamenslesing

Berdal har nå begynt på fjerde året som sivilingeniørstudent. Det har gjort at det har blitt mye eksamenslesing i desember og ikke like mye trening.

- Det er jo VM i skippertak foran hver eksamen. Studiene mine har stort sett vært skippertaksbasert, men jeg begynner å nærme meg slutten på studiene nå. Det ble veldig mye lesing i desember og jeg gikk faktisk dager uten trening. Det var selvsagt en del av planen, sier Berdal.

29-åringen tar skisatsingen ett år av gangen og det har han gjort i flere år, men han er fortsatt motivert.

- Så lenge jeg føler jeg har noe der å gjøre så kommer jeg til å fortsette med skigåing. Jeg føler fortsatt jeg har noe uforløst som jeg ikke har fått frem og det ønsker jeg å få til. I tillegg så er jo langrenn en veldig artig ting å drive med, sier snillfjordingen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

I år har snillfjordingen lagt litt om på treningen og skiftet til nye ski foran årets sesong. Foto: Arkiv
Her er Berdal i aksjon i bakkene mot slutten av Marcialonga. Det er ett av flere løp han tror han kan kjempe om seieren i år. Foto: Arkiv
Tore Bjørseth Berdal håper at han i år endelig kan ta steget på toppen av pallen i Swix ski Classics. Foto: Arkiv