En enkel tilstandsvurdering av bygningsmassen ved Meldal bygdemuseum viser at noen bygg har en «relativt kritisk tilstand».

Det er Olav Arne Heimsbakk, avdelingsleder ved Sverresborg – Trøndelag Folkemuseum, som har skrevet rapporten. Vakthytta, Sølberglåna og oppgangssaga er ikke vurdert, skriver han. Det er kun utført en visuell vurdering, for å gi en grov oversikt over tilstanden til museet.

Oppgangssaga er allerede midlertidig sikret, og det ble bevilget 30 000 kroner i budsjettmøtet til kommunestyret før jul. Håper er å få i gang en innsats med å ta vare på den. Bortsett fra denne, skriver Heimsbakk at det er bygg som har en relativt kritisk tilstand, og som krever en grundig gjennomgang. Låven Segard Lund begynner å få setningsskader, råte i fundament (stolper) og brudd i bærende konstruksjon. Den er brukt til lager, og vekten av lagrede materialer og gjenstander er med på å forverre situasjonen. Det anbefales at låven tømmes for innhold for å lette belastningen på fundamenter og bæringer, inntil den settes i stand. Det må gjøres en full tilstandsanalyse av bygget, og Heimsbakk mener låven sannsynligvis må demonteres helt eller delvis.

Anbefalt vedlikehold

Det er også noen bygninger på museet som har behov for omlegging av tak. Det vises til at dette, i tillegg til overflatebehandling, er blant de avgjørende faktorene for å ta vare på gamle bygg og hindre akselererende forfall.

Heimsbakk skriver at museet generelt bærer preg av manglende vedlikeholdsrutiner. Mange av de påbegynnende skadene kunne være unngått med bedre rutiner, skriver han, og nevner:

  • Fjerning av vegetasjon rundt bygninger.

  • Fjerning av mose og lav på utvendige overflater.

  • Etablering og vedlikehold av takrenner.

  • Kitting av vindu ved behov.

  • Overflatebehandling, vedlikeholde av malte flater. Vurdere behov for tjæring av umalte flater.

  • Rensing av overgrodde torvhald og vindskier, skifte ødelagt kantnever.

  • Fjerning av masse for å få bedre lufting og bedre opptørking ved noen av byggene.

  • Få fall på terrenget fra bygninger, så vannet renner vekk.

Tilstandsgjennomgangen er ment som en hjelp til videre prioriteringer. Det anbefales at noen har hovedoppsyn med bygningene, for å sikre best mulig kontroll med tilstand, skadeberegning og tiltak. Det anbefales løpende vedlikeholdsrutiner, da store skader begynner i det små. Det lønner seg å oppdage ting tidlig og få tatt det før det utvikler seg, konkluderes det med i rapporten.