Snillfjord/Meldal

Det sier ordfører John Lernes i Snillfjord, etter at han ble en historisk ordfører like etter midnatt nyttårsaften. Da viet han Ronny Hårskjold (33) og Åse Kjønli Wolden (28) fra Meldal på sin egen øy Tynsøya i Snillfjord.

Paret ble de aller første her i landet som ble viet av en ordfører etter lovendringen som ble vedtatt tidligere i år.

— Det er i hvert fall ingen som var ute før oss, sier John Lernes.

Ikke-troende

Ronny Håskjold og Åse Kjønli Wolden har vært sammen i 12 år, før de i oktober bestemte seg for å la John Lernes være den som skulle vie dem.

— Vi har campingvogn stående på Rottem i Snillfjord, og vi har blitt kjent med John Lernes. Vi har mange turer dit i løpet av året. Da vi fikk høre om at det var mulig at ordføreren sto for vielsen, bestemte vi oss for å spørre John, sier Ronny Håskjold.

— Jeg har derfor visst om dette ei god stund, kommenterer Lernes.

— Hvorfor borgerlig vielse, Håskjold?

— Ganske enkelt fordi at vi begge er ikke-troende og ikke er kirkegjengere.

Vielse ved sjøen

John Lernes har like godt stilt Tynsøya, som han eier, til disposisjon for paret.

— Jeg flyttet til Snillfjord fra Hemne i 1992, og jeg kjøpte øya av de tidligere eierne i 1998. Nå får brudeparet disponere øya til bryllupet, sier han.

I dagene forut for selve bryllupet, har tida gått med til forberedelser.

— Vi har drevet med snekkering og gjort i stand eiendommen til begivenheten. Selve vielse skal foregå i en bygning på ca. 36 kvadratmeter nede ved sjøen. Jeg stiller selvsagt med ordførerkjede under seremonien, sier Lernes.

Neppe gullbryllup...

20 gjester er invitert til vielsen og bryllupsfesten. At Ronny og Åse blir først i landet, er ifølge Ronny ikke et stort poeng.

— Det er selvsagt litt artig at vi blir de første i landet til å bli viet av en ordfører – i hvert fall blir det ingen før oss, men ellers blir vel dette som et hvilket som helst annet bryllup. Vi har ikke så veldig mye fokus på at vi er først ute, sier Ronny Hårskjold.

Når det gjelder John Lernes, er det kjent at han er ungkar. Han svarer følgende på spørsmål fra ST om når han skal gifte seg.

— Det er noe jeg ikke har tenkt så mye på, men jeg innser at sjansen for å feire gullbryllup blir mindre for hvert år!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

I denne bygningen nede ved sjøen foregikk selve seremonien. Foto: John Øystein Berg