HEMNE

At bunader er i frammarsj som et plagg for festlige anledninger, har lenge vært synlig i det offentlige rom. Hittil er det kvinnfolka som har vært mest ivrige til å ta dette stasplagget i bruk, men nå er karene i siget. I høst har nåla fått kjørt seg nesten varm hos Evelyn Vitsø, med å sy karbunader også. Og da er det selvfølgelig karbunaden for Hemne det gjelder.

Nittini prosent handarbeid

- Det er bra etterspørsel, og da gjerne fra utflytta hemneværinger. Inntrykket er at mange karer synes bunad er fint på andre, men vegrer seg litt for å gå med den selv. Karene i byene synes å være mer villige enn karene på bygda til å bruke bunad, sier Witsø.

Evelyn Vitsø produserer bunader under firma Hemne Tradisjonsøm Evelyn Vitsø, og produksjonslokalene er i sokkeletasjen i boligen i Haugen på Kyrksæterøra. Egentlig lyder det feil å snakke om produksjon, for å sy bunader er nittini prosent handarbeid.

- Det er nål og tråd som gjelder for bunader, forteller Evelyn.

Et møysommelig arbeid

Det er ingen tilfeldighet at det er bruradrakten fra Hemne som pryder framsida på boka «Brudedrakt og krone fra sju prestgjeld», utgitt på Smøyg forlag. Dette kunstverket av en drakt fra Evelyn Vitsø sin hånd, ble offesielt presentert i juni 2012. Samtidig ble også karbunaden fra Hemne «avduket». Den ble til etter et møysommelig arbeid med å samle kunnskap om tidligere tiders klesvaner i Aure og Hemne.

- Det var med god hjelp fra Jon Fredrik Skauge at det ble plukket ideer fra distriktet, og da gjerne klær fra 1700- og 1800-tallet. Bunader kan variere litt i nyanser, men rammene er veldig strenge, forteller Witsø.

Skauge er en av Norges største kapasiteter på bunader.

En kunstner i faget

Det er viktig for Evelyn Vitsø at tradisjonen bokstavelig talt føres videre. Derfor har hun involvert flere i produksjonen av bunader, og da spesielt karbunaden.

- Det er en risiko å sitte alene med denne kunnskapen. Derfor har jeg bistand fra Mona Vollan og Anne Boten Stokke. Anne holder til i Valsøyfjord og er egentlig en kunstner i faget, mens Mona syr hva som helst hun får mellom hendene. Jeg er veldig bevisst på å lære bort faget til andre. Det er jo de som spør om jeg ikke snart skal gi meg med dette, etter å ha holdt det gående i flere ti-år. Men jeg føler meg privilegert som får holde på med dette, og har ingen planer om å gi meg med det første. Går da itj an det, kan du skjønn!

Utstilling på Kulørn

En oversikt viser at det hittil er levert 107 bunader fra verkstedet i Haugen siden oppstarten. I gjennomsnitt blir det laget sju-åtte bunader i året. Karbunaden står for øvrig utstilt på Kulørn på Kyrksæterøra.

– Bruradrakten har jeg hatt hjemme til oppussing, men den skal også stilles ut på Kulørn på nyåret. Dit kommer også kvinnebunaden, og det vil bli satt opp noe informasjon i forbindelse med utstillingen, forteller Evelyn Vitsø.

Slik kan altså denne kulturskatten for Hemne oppleves på Kulørn på Kyrksæterøra på nyåret.

steinar@fjellmann

995 83 701