Det var i sommer at politikerne i Plan- og miljøutvalget (PMU) fremmet ønsket å se på om man bør fjerne kravet til områdeplan for Viggja, slik dagens arealplan stiller krav om. Det er satt av større sammenhengende områder til boliger i Viggja, der det samtidig er satt som et såkalt rekkefølgekrav at det skal utarbeides områdeplan før det kan søkes om nye tiltak. Områdeplanen skal sikre en samlet planlegging av boliger og infrastruktur.

Les også: Investeringer dominerer budsjettet

Stopper opp

Da saken først var oppe til politisk behandling i sommer, kom det fram at det står en utbygger klar som vil bygge i området vest for sentrum i Viggja. PMU-leder Øystein Wiggen (Sp) ville ikke den gangen si hvem utbyggeren er, men uttalte at det dreier seg om rekkehus med 30–40 boenheter.

- Det er grunnen for at vi ønsker dette som en sak. Det står noen og ønsker å sette i gang, og så stopper det på vår egen arealplan, sier Wiggen.

Ønsker utvikling

Rådmann Jan-Yngvar Kiel frarådet først at man gikk bort fra kravet om områdeplan. Politikerne valgte likevel å starte prosessen med å fjerne kravet for å senke terskelen for boligbygging, og 14. desember vedtok et enstemmig kommunestyre å fjerne det aktuelle området mellom Viggja sentrum og Viggjahåggån fra kommunens arealplanbestemmelser. Dermed er det kun krav om detaljregulering som må oppfylles før området kan bebygges.

- Vi ønsker at det skal skje en utvikling med boligbygging på Viggja. Det har tatt for lang tid, sier ordfører Jon P. Husby (Sp).

Les også: Dame med hjerterom

Åpner for eneboliger

Han mener det ikke ligger noen dramatikk i å fjerne kravet til en overordnet plan for området.

- Kravet til områdeplan handlet om en overordnet plan der det skulle planlegges litt mer enn det en reguleringsplan forutsetter. Men det er ingen dramatikk i dette. Vi må åpne opp for eneboliger i dette området, og Viggja og områdene sør i kommunen har en annen standing enn Børsa og Buvika, der det er et mye større press på arealene, sier Husby.

Har allerede infrastruktur

- Vil ikke dette gjøre det vanskeligere å få en helhetlig utbygging av infrastruktur?

- Vi har allerede infrastruktur i området med veg, og så vil det bli stilt krav om gang og sykkelveg i reguleringssammenheng. Ny kloakkledning er det bevilget penger til, og vann har vi allerede lagt.

- Er det fortsatt slik at det står utbygger klar for å starte bygging av boliger i området?

- Det er mange som har sagt at de ønsker å starte opp bygging av boliger i Viggja. Det er dessuten mye som kommer til å skje i Viggja bortover mot orkdalsgrensen. Det skal foretas store industriutbygginger i Orkdal, og vi forventer at det vil bli en utvikling nær grensen til Orkdal der vi har regulert inn næringsområder, sier Husby.

Fra venstre varaordfører Asbjørn Leraand (Ap), ordfører Jon P. Husby (Sp), rådmann Jan-Yngvar Kiel og Gunnhild Landrø. Foto: Lillemor Hestvik