Klinglien er som kjent stengt, og en del trafikk går på Skulmovegen - mellom Skjøtskift og Svorkmo. På denne strekningen bor Ola Klingen, som har en veiavstikker gjennom tunet sitt som ender i bunnen av Klinglien. En smal og bratt privatvei, men som noen bilister ledes ut på ved hjelp av GPS.

- Det er dårlig merket. Når folk fra Oslo kommer kjørende gjennom tunet her, da er det åpenbart ikke godt nok merket. De kjører på GPS, og bør få slippe å ende på slike veier, sier Klingen.

Fredagen før jul kom det en bil fra Oslo som kjørte gjennom tunet hans og la i vei ned bratte og svingete veier fra gården hans. Det gikk som det måtte gå: Bilen skled 10–15 meter ned en skråning og ble til all hell stående på en gammel vei.

- Det kunne gått riktig ille, men til alt hell skled den på hjulene og stoppet der. Jeg fikk dratt ham løs. Det var en personbil, og sjåføren var naturlig nok livredd, sier Klingen.

- Hvem har ansvar?

Han viser til en artikkel han leste i bladet Skog, hvor en veieier ble erstatningspliktig da en tømmerbil veltet på den private veien hans. Her var det imidlertid inngått en avtale mellom grunneieren og et firma om avvirkning av skogen.

- Hva skjer når det blir uhell på min vei? Kan jeg også bli holdt ansvarlig? undrer han.

Klingen var tidlig ute med å uttrykke bekymring rundt trafikken over Skulmoen da Klinglien skulle stenges. Han truet med å sette opp bom inn til tunet sitt, men det har han ikke gjort alvor av.

- Men det skal ikke være sånn at en sjåfør fra Oslo blir ledet hit, fordi det er ei halvmil kortere enn å kjøre Elvadalen. Da må det merkes bedre. Jeg vil ikke stenge og være vanskelig, men jeg vil vite hvem som har ansvar om det skjer noe på min vei, sier han.

Vegvesen-svar

Bjørn Erik Storstein i Statens vegvesen avviser at Klingen er erstatningspliktig dersom noen forviller seg inn på hans private eiendom.

- Det er privat grunn. Der har ikke folk noe å gjøre. Det er jo heller Klingen som kan kreve erstatning hvis noen ødelegger noe på hans eiendom, sier Storstein.

- Burde vegvesenet skiltet bedre på Skulmovegen, sånn at trafikk som kjører på GPS ikke havner gjennom gårdstunet til Klingen?

- Nei, i utgangspunktet ikke! Skulmovegen er ikke definert som omkjøringsvei i forbindelse med Klinglien-prosjektet. Trafikken loses på andre omkjøringsveier som er skiltet, blant annet over Bjørnli. Og det er jo mulig at grunneieren selv kan sette opp et lite skilt ved gårdstunet sitt også, sier Storstein.

Bilen skled 10–15 meter ned en skråning og ble til all hell stående på en gammel vei. Foto: John J. Storholt
Her, gjennom tunet til Ola Klingen, hender det at bilister forviller seg på vei forbi den stengte Klinglien. Veien videre er bratt. Foto: Hannah Evelyn Fjærestad