NATO-øvelsen Trident Juncture har et behov for å leie to baneflater, det vil si bane 2 og 3 i Orklahallen. Både bane 1 med tribune og basishallen vil være åpen for aktivitet for brukerne av hallen. I tillegg til baneflatene er det også behov for å leie garderober og toaletter, møterom i 2. etasje og ungdomsklubben. I tillegg er det behov for et uteområde i nær tilknytning til hallen hvor det skal monteres opp paraboler og antenner. Datoene er ikke helt spikret, men det er behov for leie i ti uker fra midten av september til slutten av november.

- Vi har ikke all info, men vi forstår det slik at hallen skal fungere som et kommunikasjons og logistikksenter for øvelsen. Vi har klart å snevre inn litt utleien slik at den ikke rammer Orkdalsmessa tidlig i desember, sier Nils Arne Sletvold som er teknisk sjef i Orkdal kommune.

Utarbeider avtale

Etter at det ble gitt klarsignal i formannskapet for å leie ut Orklahallen er administrasjonen i Orkdal kommune nå i gang med å utforme et tilbud som skal sendes inn for vurdering.

- Vi har fått en frist til 15. januar om å sende et leietilbud. Vi skal i dialog med idretten i neste uke og vil forsøke å få sendt tilbudet også i løpet av neste uke. Dette vil være et konkret tilbud uavhengig av leiepriser som idretten bruker. Her er det snakk om kontinuerlig leie gjennom hele døgnet over en lang periode. En god dialog med idretten vil være viktig for å legge så godt som mulig til rette for utfordringene idretten får om hallen blir leid ut, sier Sletvold.

Er det snakk om millioninntekter i denne avtalen?

- Det er veldig vanskelig å si hva det havner på, men jeg kan nok si at det snakk om mer enn en million kroner. Vi skal sende inn et tilbud som skal vurderes og forhandles. Vi har nok ikke endelig svar på hvor stor avtalen er før ut i april. Vi håper å få den spikret så raskt som mulig slik at vi kan lage en plan for brukerne av hallen, sier Sletvold.

- Utfordrende

OIFs håndballavdeling er den klart største leietakeren i Orklahallen og har nærmere 30 treningstimer i uken i tillegg til at det skal arrangeres 70–80 håndballkamper i perioden oktober til desember. Leder i håndballavdelingen, Øyvind Togstad, tror det blir utfordrende, men er positiv til å gå i dialog med forsvaret og kommunen om hvordan dette kan løses.

- Per i dag bruker vi tre hallflater og det er klart det blir utfordrende å skal legge det inn på en hallflate. Det er stort sett fullbooket i de andre hallene også og det blir for lettvint å tro at en skal begynne å ta i bruk gymsaler. Vi skal ha et møte med kommunen i neste uke og er positive til å finne løsninger, men da må det jekkes litt ned fra begge kanter, sier Togstad

Kan ødelegge aktiviteten

Togstad tror at dette i verste fall kan ødelegge aktiviteten.

- Det vil kreve en enorm logistikk for å få flyttet badmintontreninger og håndballtreninger. Allerede er det utfordrende logistikkmessig. Jeg skjønner at vi har et samfunnsoppdrag og at slike øvelser er nødvendig, men vi må ikke glemme at vi som arrangerer aktivitet for barn og unge også har et viktig samfunnsoppdrag. Dette kan være med på å drepe mye av aktiviteten og det tror jeg verken kommunen eller forsvaret er interessert i å gjøre, sier Togstad.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Teknisk sjef i Orkdal kommune, Nils Arne Sletvold, sier at en god dialog med idretten vil være viktig for å legge til rette så godt som mulig om hallen blir utleid.