Prosjekt Heimatt får STs frivillighetspris for 2017 for initiativet og arbeidet med å få The Norway Building, Thamspaviljongen, hjem fra USA til Orkdal. Dette er et strålende eksempel på at det umulige er mulig.

I juryen var det aldri noen tvil. Faktisk var vi fristet til å gi prisen til Prosjekt Heimatt også i 2016, men vi valgte å vente til Thamspaviljongen ble åpnet, tatt i bruk og står der i all sin prakt.

Eventyrlig reise

For det ble et praktfullt resultat av den nesten hårreisende tanken som ble reist i desember 2014 da «Prosjekt Heimatt» ble etablert med det som mål å kjøpe bygget og bringe det hjem til Orkdal.

Dette bygget som ble reist i 1892 ved Strandheim Brug på Orkanger av M. Thams & co., for å brukes som norsk paviljong under verdensutstillinga i Chicago i 1893. Bygget skulle være mest mulig norsk, og arkitekt Waldemar Hansteen tegnet derfor en kopi av ei norsk stavkirke som ble møysommelig bygget av håndverkere i Orkdal.

Bygninga ble fraktet til verdensutstillinga i Chicago, og i ettertid er The Norway Building som den ble kalt, den eneste bygninga fra verdensutstillinga som er bevart i sin opprinnelige form.

Etter verdensutstillinga hadde bygninga ulike eiere i USA fram til den i 1936 havnet hos familien som bygde opp innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin som de siste åra ble drevet av Jennifer og Scott Winner.

Hårreisende

Det var hit de to søskenbarna Olav Sigurd Kvaale og Sigrid Stenset med sine ektefeller kom høsten 2014 for å se bygninga med treskjærerarbeidene til bestefaren Peder O. Kvaale. Innvandrermuseet var lagt ned i 2012, og familien Winner la ikke skjul på at det var vanskelig å drifte stedet og at The Norway Building derfor var for salg. Kvaale og Stenset var ikke sene om å tenke den både hårreisende og nesten litt gale tanken om å bringe bygninga tilbake til norsk jord.

Da de kom hjem ble ideen luftet for gode venner og samarbeidspartnere, og noen måneder senere var Prosjekt Heimatt en realitet og forhandlingene med de amerikanske eierne var i gang. Det ble inngått en prisavtale på 100 000 dollar og kostnadsramma for prosjektet med å gjenreise bygninga på norsk jord, ble satt til 6 millioner kroner. Orkdal kommune garanterte for kjøpesummen og bevilget to millioner kroner til prosjektet. Dette gjorde prosjektet mulig.

Et sant eventyr

Dermed var nok et Thams- og frivillighetseventyr i Orkdal i gang. Høsten 2015 dro 14 frivillige fra Orkdal til Wisconsin for å demontere bygget. Her jobbet de frivillige i utallige timer med å ta bygninga ned, for så å frakte den hjem til Norge i tre 40-fots containere samme høst.

Det påfølgende fortsatte de frivillige som hadde vokst i antall, med å flikke og pusse på bygget for at det skulle gjenreises igjen på norsk jord hjemme i Orkdal. The Norway Building var et praktfull eksempel på godt norsk håndverk. De frivillige gikk til arbeidet med stor ærefrykt for den arven de skulle forvalte for kommende slekter.

Energi i huset

Etter 20 000 dugnadstimer og legging av 10 000 takspon, sto Thamspaviljongen klar for åpning lørdag 9. september på dagen 150 år etter at arkitekten og industrialisten Christian Thams ble født. Åpninga ble foretatt av kulturminister Linda Hofstad Helleland og med musikk av blant andre Trondheimsolistene. Dagen ble en festdag for hele regionen og sentralt på festen var selvsagt de dristige initiativtakerne som hadde gjennomført sitt svært så hårete mål, med god hjelp av de frivillige som er i særklasse i Orkdal.

Etter åpningsseremonien 9. september har det vært flere minnerike konserter i Thamspaviljongen. Framstående musikere har understreket energien de føler ligger i bygget. Publikum har fortalt om den helt spesielle opplevelsen de får med musikk i dette spesielle huset med en så unik historie. De opplever at det er noe helt spesielt som sitter i veggene.

Turistmagnet

Og slik kan vi sikkert bare fortsette. Thamspaviljongen har fått sin helt riktige plassering på Bårdshaugplatået der den troner og tiltrekker seg oppmerksomhet av både kjente og ukjente. Utallige bilder florerer av den spektakulære bygninga som kan bli Orkdals største turistmagnet. Og det takket være initiativtakerne Stenset og Kvaale som våget å realisere sine svært så luftige tanker. Men også takket være de som tente på tanken og bidro til at den ble gjennomført, og ikke minst takket være de 40-talls frivillige som gjorde dette mulig. Derfor er det ingen verken over eller ved siden når det gjelder STs frivillighetspris for 2017. Den går til alle dem som gjorde Prosjekt heimatt mulig.