Det var nok mange jazzelskere som ble overrasket da nyheten om at Jarle Førde, kjent for et langt musikerliv i Ytre Suløen jazzensemble og etter hvert Brazz brothers, skulle legge trompeten på hylla og i stedet konsentrere seg om jobben som kultursjef i Stjørdal.

Der fikk han jobben både med å bygge opp den nye kultur- og idrettsetaten i kommunen, og samtidig være leder for det nye kulturhuset Kimen. 27. januar tar han imidlertid turen til Skaun, der han skal åpne årets vinterkulturuke sammen med Eggkleiva mannskor og Buvik og Viggja musikkorps.

Les også: På scenen med «Skam»-Tarjei

Felles ståsted

Førde skal snakke om kulturens betydning i en vekstkommune, om betydningen av å samle kulturen i ett hus og om kulturens egenart.

- Ved siden av Stjørdal er Skaun den kommunen i Trøndelag som vokser fortest. Vi har felles ståsted med Trondheim som storebror, og gjennom utfordringene med at kulturen foregår i Trondheim. Stjørdal har lyktes godt med satsingen på kultur, sier fagleder for kultur i Skaun, Steinar Haugen.

Sammen med enhetsleder Edvin Langmo fremhever han hvordan Førde har vært tydelig på at kultur har en egenverdi.

- Han har vært ganske tydelig på at det er kulturaktiviteter og arrangementer som skal fylle Kimen kulturhus, fordi det kultur og ikke for å selge øl, sier Langmo.

Unikt samarbeid

Den musikalske rammen rundt åpningen av vinterkulturuka er det Buvik og Viggja musikkorps sammen med Eggkleiva mannskor som skal stå for.

- Å få Viggja og Buvik sammen med Eggkleiva Mannskor har ikke skjedd på veldig mange år. Det er vi veldig fornøyd med, sier Langmo.

På programmet står også utdeling av kommunens kulturpris og frivilligpris. Mens frivilligprisen går til Birger Paulsen, er det kveldens dirigent Arve Blåsmo som får kulturprisen. Han gleder seg til åpningskonserten.

- Eggkleiva mannskor er et velrenommert kor, og vi har lenge tenkt på et samarbeid med dem. Nå fikk vi anledningen. Det blir et variert program, der korpset skal opptre for seg, koret delvis for seg, og så har vi fått laget noen arrangement der vi er med og komper koret, forteller Blåsmo.

Les også: Skaun kommune setter pris på både unge og eldre ildsjeler når de deler ut kulturpris, idrettspris og frivilligpris.

Tar med hornet

Det er heller ikke urimelig å tro at vi får høre Jarle Førde selv sammen med kor og korps.

- Ja, slike karer som han er veldig lette å få med på å gjøre ting. Vi baker ham inn i noen av stykkene, sier Blåsmo.

Men noen duetter mellom Blåsmo, som utdannet seg til trompetist omtrent samtidig med Førde, det blir det ikke.

- Nei, nå er det litt sånn at jeg har mer eller mindre tatt pause fra spillingen, og jeg har heller ofret meg helt i forhold til dirigenttilværelsen.

18 år med korps

- Da er du sikkert fornøyd med å få kommunens kulturpris?

- Ja, jeg har jo vært mer eller mindre aktiv i det lokale musikklivet siden først på 90-tallet. Da jeg flyttet til Skaun i 1990 begynte jeg med Skaun storband, og hadde dem i nesten ti år. Så tok jeg over Buvik musikkorps og hadde dem i to perioder, til de inngikk samarbeid med Viggja musikkorps. Så fortsatte jeg der. Jo da, jeg syns det var artig å få prisen. Det føles inspirerende, og det er sikkert det som er meningen også.

Operaperler

På programmet står også soloinnslag med unge og lovende krefter.

- Kristian Bøkseth skal være med og spille solo på klarinett. Vi skal også innom et par operaperler sammen med mannskoret, og vi skal ha noen låter fra førjulsshowet deres. Det blir et variert program, lover Blåsmo.

Dirigent for Viggja og Buvik musikkorps, Arve Blåsmo, skal både dirigere og motta kulturpris under åpningskonserten. Her sammen med Are og Linn Silje Hembre fra forberedelsene til en tidligere konsert. Foto: Lillemor Hestvik