Det sier Torkjell Orre Rye, styreleder i selskapet Meldal Fotballhall AS, etter at det ble kjent at fotballhallen på Storås er aktuell å leie under Nato-øvelsen Trident Juncture til høsten.

— Så langt har jeg kun hørt via andre at hallen er aktuell å leie. Vi har ikke mottatt noen formell henvendelse fra det norske selskapet som fører slike forhandlinger på vegne av Nato. Men vi er i utgangspunktet positiv til å leie ut, sier Rye.

Hektisk desember

Det store spørsmålet blir altså i hvor lang tid Nato ønsker å leie hallen.

— Vi har hørt at det kan være snakk om så mye som mellom to og tre måneder; én måned før selve øvelsen og én måned etterpå. Men da begynner vi å nå ei grense, sier Rye.

Øvelsen, som er 15. oktober til 7. november, vil i så fall komme til å kollidere med planlagt aktivitet i hallen.

— Dersom vi skal leie ut hallen i over to måneder, må det innebære en voldsomt god økonomisk avtale for oss. Nå er det riktig nok ikke så veldig stor aktivitet i oktober, men når vi begynner å få tak i desember, er det veldig mye som skjer i hallen, sier han.

Utgangspunktet til utleier er likevel altså positivt.

— Vi ønsker å bidra på vår måte til øvelsen, og at det også blir verdiskaping av det. Men vi har ei smertegrense på varighet av eventuell utleie, sier Rye.

Kan ikke si nei

Meldal samfunnshus er også godt i gang med å forberede seg på utleie. Styreleder Gunn Merete Berg er svært positiv.

— Selv om også vi kun har hørt via andre at leie av samfunnshuset er aktuelt, har vi diskutert dette i styret. Dette vil vi være med på, sier Berg.

— Uten forbehold?

— Ja, vi er åpen for det meste. Det er ikke så veldig stor aktivitet i den aktuelle perioden, og det som er bestilt har vi stor tro på at vi skal greie å avvikle likevel. Vi har nok mer igjen for å si ja enn å si nei i alle tilfelle, sier Berg.

Hun ser ikke bare en økonomisk gevinst for samfunnshuset.

— Vi er selvsagt avhengig av slik inntekt, men det vil også dryppe på lokalt næringsliv. Denne muligheten må vi ikke la gå fra oss, sier hun.

Storås samfunnshus kan tilby fasiliteter som kjøkken, garderober og overnatting. Brannforskriften setter en begrensning på i overkant av 400 personer.

Orklahallen base

Nato-øvelsen blir noe at det mest synlige som skjer i praktisk talt hele nedslagsfeltet til ST dette året. Tidenes største Nato-øvelse innebærer at Midt-Norge, Nordvestlandet og deler av Østlandet får besøk av ca. 35 000 soldater fra 35 forskjellige land.

Som omtalt i ST lørdag, pågår det forhandlinger for fullt med Orklahallen om leie. 5000 soldater vil ha tilhold i Orkdal og omegn under øvingsperioden. Orklahallen er planlagt som base og logistikksenter for samband og forsyning i Midt-Norge, og blir ut fra det som er kjent i dag beslaglagt i ca. to måneder. Også OIF Håndball ser utfordringer, men leder Øyvind Togstad uttalte i ST lørdag at han tror det skal være mulig å finne løsninger.

Reell øvelse

To av fire hovedrekognoseringer, der Nato i samarbeid med Forsvaret og lokale myndigheter befarer egnede steder, er gjennomført. De to siste kommer i mars og mai/juni. Det betyr at det fortsatt kan bli endringer i planene.

Øvelsen er klassifisert som ei såkalt Artikkel 5-øvelse, noe som betyr at det meste som skjer er som om det var en reell situasjon.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Torkjell Orre Rye er styreleder for Meldal fotballhall AS. Foto: Truls Lereggen