Lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, er en av mange dyktige foredragsholdere når bønder samles til fagdag i Meldal torsdag 11. januar.

Inspirere

- Tradisjonelt kommer det 150 bønder fra hele regionen til Meldal denne dagen, sier fagkoordinator i Norsk Landbruksrådgiving, Ragnhild Borchsenius og føyer til at det stadig handler om å inspirere og oppdatere seg til et smartere landbruk for å nå kravene både når det gjelder økonomi og effektivitet.

Bondehøvdingen

Bak fagdagen står Tine, Nortura, Meldal Bondelag, Felleskjøpet, Landbrukssentret Midt og Norsk Landbruksrådgiving. Som vanlig er det mange kjente navn på gjestelista. Innledningsforedraget holdes av Lars Petter Bartnes som er leder av Norges Bondelag, og en av de mest betydningsfulle personene i norsk landbruk for tida.

Men Bartnesnavnet er også representert med Kristen Bartnes som er daglig leder i Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag. Han har fartstid fra Nortura, men er nok mest kjent som direktør for Felleskjøpet og direktør for Norsk Landbruksrådgiving.

- Han vil lose oss igjennom en spennende fagdag, sier Borchsenius.

På hjemmebane

Jogeir Agjeld, som er nyansatt fagkoordinator innen presisjonsjordbruk og maskinteknikk i Norsk Landbruksrådgiving, har 20 års erfaring som journalist i Bedre Gardsdrift med landbruksteknikk som hovedfelt.

- Jogeir er en kunnskapsrik og engasjert fagperson som kan kunsten å utfordre forsamlingen, sier Borchsenius.

Interessant blir det også å høre den utflytta meldalingen Ola Stene som er både inspirerende og kunnskapsrik innen sitt fagområde. Han er oppvokst på et melkebruk i Meldal, og er utdannet sivilagronom innen husdyrernæring. Nå jobber han som Fagleder Storfe i Felleskjøpet Rogaland Agder.

- Ola Stene er en attraktiv foredragsholder, sier Borchsenius som er svært glad over endelig å ha ham på besøk i heimbygda.

Ikke bare grovfor

Som følge av at fjørfehold har vokst opp som en viktig del av landbruksnæringa i regionen, er det også viktig med faglig påfyll for fjørfeprodusentene. Parallelt med fagforedraget med Ola Stene, kommer Line Mari Sørensen fra Felleskjøpet Fôrutvikling. Hun er utdannet innen husdyrernæring fra Ås (mastergrad), og har 10 års erfaring som fôrutvikler for fjørfe for Felleskjøpet.

Ragnhild Borchsenius påpeker at ellers at klimautfordringene er store i landbruket og derfor vil farge innledernes foredrag.

Ragnhild Borchsenius forventer mange deltagere på fagdagen innen landbruket torsdag 11. januar. Foto: Marte Mona