Rindal helsetun har installert lysbehandling for demente, som blant annet skal redusere medisinbruk og virke positivt ved døgnrytmeforstyrrelser.

Torsdag 4. januar var det offisiell åpning av den nye lysbehandlinga ved demensavdelinga til Rindal helsetun. Helsetunet er det først i Norge som har bestilt og tatt i bruk lys til behandling av demente.

- Det hørtes spennende ut da jeg leste om det i fagbladet til Norsk Sykepleierforbund. Forskeren som hadde skrevet artikkelen fortale om redusert medisinbruk, hjelp ved døgnrytmeforstyrrelser og at hverdagen blir bedre for beboerne, sier sykepleier Anne Kari Brødreskift.

Hvitt ledlys på dagtid.

Førte helsetun

Det var hun som kom på ideen om lysbehandling på helsetunet i Rindal, etter å ha lest artikkelen. Helsetunet hadde samtidig fått midler til disposisjon som minnegave etter en beboer.

Lysene ble montert i juni 2017. Torsdag forrige uke var representanter fra leverandøren Glamox, samt montør, til stede for å foreta den offisielle igangsettingen.

Norge er først ute i verden med å ta i bruk denne teknologien, det startet for fire år siden i Bergen. I tillegg har nå St. Olav hospital avdeling Østmarka blitt med i et prosjektet med lysterapi i forskjellige behandlinger.

Med midler fra minnegave og Rindal demensforening ble dette en realitet i Rindal. I tillegg har Rindal kommune betalt monteringen av lysene. Rindal helsetun er altså pioner, som første helsetun i Norge med en installasjon av «Human Centric Lightning», menneskeorientert belysning.

Tormod Folstad (f.v.) fra firmaet Vintervoll har montert lysene. Her sammen med sykepleier Anne Kari Brødreskift, Lars-Fredrik Forberg og Øystein Espnes fra Glamox, sykepleier Aud Helgetun og Ragnhild Stavne Bolme fra Rindal demensforening.

Blir opplagt

Lysene kan justere menneskers døgnrytme og gi mer motivasjon, velvære og produktivitet, ifølge leverandøren.

«Lys har stor innvirkning på oss mennesker. Vi trenger det ikke bare for å se. Lyset stimulerer oss og påvirker humør og aktivitetsnivå. Våre fysiologiske reaksjoner på lys avhenger av lysets egenskaper – fargespektrum, intensitet og tid. Derfor vil karakteristikken til det kunstige lyset i omgivelsene våre ha stor betydning siden vi tilbringer mye tid innendørs. Human Centric Lighting-løsninger kan støtte menneskets døgnrytme, forbedre konsentrasjonen, forhindre søvnforstyrrelser og gi bedre velvære» står det på nettsida til leverandøren.

Overraskelsen av stor da Anne Kari Brødreskift og resten av helsetunet fikk vite at de var av først ute med et slikt anlegg.

- Merker dere noen effekt?

- Det har gått for kort tid til å si noe sikkert. Men vi har våre tanker, ja. Det føles godt å være her. Både beboerne og vi ansatte føler oss opplagt, sier hun.

Sykepleier Anne Kari Brødre-skift leste om lysbehandling, og tok med seg ideen på jobb.