Sagene Puck Klubb ble etablert på midten av 80-tallet. Det var Birger Bakken og flere som lanserte ideen om å starte opp en Ishockeyklubb i Rindal. På den tiden hadde ikke klubben noen bane, så islagte jorder og Kjønna ved Rindal sentrum ble benyttet.

Etter hvert kom det flere medlemmer og interessen økte. Birger Bakken hadde gårdseiendommen i Saga-grenda som ligg mellom Rindal sentrum og Bolmen. Han stilte en plass like ved huset til disposisjon for en liten bane. I dag er det sønnen Bård Bakken som har tatt over og leier ut område for Ishockeybanen. Dette ligger på samme sted som Ullkorga AS hadde sin fabrikk og i dag er det Bakken Helse som har tatt over lokalene.

Populært på 80-tallet

Birger Bakken forteller at ishockey sporten ble populær på 80-tallet og at klubben fikk 50 medlemmer og spilte turneringer mot hverandre.

- Banen var ikke så stor på den tiden, men liv var det til tross for at snøen lavet ned og det var mange ganger en stri tørn for å renske banen for snø. Men med traktor og hjullaster gikk jobben greit, forteller Bakken.

Blomstrer igjen

Klubben var veldig aktiv i mange år, men så dalte interessen litt. De siste årene har interessen for ishockey begynte å blomstre opp igjen og i dag holder banen nesten internasjonal standard. Medlemstallet er i dag den samme som på 80-tallet. Det er stor aldersspredning på medlemmene. Små og store leker i lag, det vil si fra 6 år og oppover.

- Ishockey blir mer og mer populært på landsbasis og det merker vi her i Rindal også. På turneringene har vi spillere fra 18 til 45 år, så det er stor aldersspredning. I tillegg har vi nå mange små i alderen 5 år og oppover som er med foreldre og får leike seg på banen. Så har vi en gjeng på 13–14 år som er en syv stykker som vi håper kan hospitere opp på seniorlaget etter hvert, sier klubbleder Eirik Tørset.

En tøff kvinne

Mali Løset er den enestekvinnespilleren som er aktiv på ishockeylaget. Ho har vokst opp med Ishockey og hennes far Bjørn Løset var med på dette eventyret fra starten. Tørset er godt fornøyd med å ha med løset på laget.

- Mali er nesten den dyktigste av oss alle her og har vært med så lenge jeg kan huske. Det er bare å ha på seg utstyr så er damene like tøffe som oss karene, sier Tørset.

Løset stortrives på isen sammen med herrespillerne.

- Jeg liker at det er litt knuffing, skubbing og taklinger. Det får du en del av når du er på banen her. Jeg bor like at med banen og var mye her da jeg var yngre. Dette er noe som passer for alle, sier Løset.

Veteran

Alder er heller ingen hindring for å drive med ishockey. Ole Bjørn Grytbakk har vært med i klubben siden 1986 og er fortsatt på treninger.

- Jeg fikk høre at det var mulighet for å spille ishockey tilbake i 1986 og da var det ikke vant eller noe som helst rundt banen. Den var også mye mindre. Det var vel i 91-92 vi fikk opp et skikkelig vant som vi fortsatt har. Vi hadde en lokal serie på 80-tallet med flere små lag fra Rindal som spilte serie. De siste fem årene har vi bevegd oss ut av Rindal og spilt kamper på Ørlandet og flere har vært i Trondheim på treninger, forteller Grytbakk.

Skal arrangere turnering

Tørset forteller at laget trener hver uke og det blir også spilt interne kamper. Klubben har også tatt steget ut og deltatt i flere turneringer som har endt med seier. Nå ønsker klubben å dra i gang en egen turnering den 20. januar.

- Så langt har vi to lag fra Trondheim, ett fra Surnadal og kanskje et internasjonalt lag sammensatt av latviere i tillegg til oss, som skal delta. Da blir det kamp på banen her hele dagen. Vi skal sette opp telt på parkeringsplassen og vi bruker garderobene i Rindalshuset. Vi er avhengig av at været holder seg noenlunde greit i og med det er utendørs, forteller Tørset.

Meldt seg inn i forbundet

Interessen er økende, og nå har klubben meldt seg inn i ishockeyforbundet.

- Vi har valgt å registrere oss nå fordi det blir enklere å arrangere ting og i tillegg er det enklere å få sponsormidler. Ved å registrere oss i ishockeyforbundet, så blir det lettere å drive klubben, forteller Tørset.

Tørset forteller at klubben kunne tenke seg at skolen i Rindal hadde brukt banen mer.

- Vi skulle gjerne sett at flere unge spillere ble med og at vi hadde et tettere samarbeid med kommunen for å koble inn skolene. Det er noe vi ser på, sier Tørset.

Mye dugnad

Sagene Puck Klubb er som så mange andre klubben, en dugnasklubb, og drømmen er en ishockeyhall.

- Det startet med en liten bane med ti centimeter vegg rundt. Nå har vi fått opp skikkelig vant og banen holder nesten NHL-standard. Det går mye tid til snømåking og vatning, men slik er det, en må ta det som det kommer, forteller Tørset med et smil.

PS! Se også videoreportasje om den tøffe ishockeygjengen fra Rindal på våre nettsider!

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255