Biblioteket i Hemne kan være på flyttefot om et drøyt år. Kulturenheten jobber nå med planer for et påbygg på Kulør'n for å gi plass.

— Det er viktig å understreke at dette kun er en foreløpig skisse og plan vi jobber etter akkurat nå. Dette er ikke forelagt politisk behandling ennå. Vi må først skaffe oss en oversikt over de positive ringvirkningene vi kan få fra prosjektet, deretter blir saken oversendt politikerne, sier Reidar Klungervik, enhetsleder for kultur i Hemne kommune.

Sårbart i dag

Skissen det nå jobbes etter, inneholder et skråstilt påbygg mot Hasselveien. Det er på ca. 480 kvadratmeter, hvorav ca. 350 kvadratmeter er definert som offentlig bibliotek. Resten er magasin. Tanken er å få til et samspill med det eksisterende fellesarealet i Kulør'n, samtidig som krav til støyskjerming må i varetas.

— Vi ønsker oss ei fleksibel løsning som samtidig kan gi oss bedre ressursutnyttelse. I dag er det to ansatte på biblioteket. Dersom begge skal delta på kurs eller av andre årsaker ikke er til stede, må biblioteket stenge. En samlokalisering med øvrig aktivitet i Kulør'n, vil åpne muligheten for at biblioteket kan betjenes av øvrige ansatte i kortere perioder, sier Klungervik.

«Får» en halv million

Prisen på et påbygg er foreløpig ikke kjent, men det blir frigjort 500 000 kroner i året til tiltaket gjennom to konkrete ting:

Flytting av biblioteket fra Meierigården, vil medføre en årlig besparelse på ca. 200 000 kroner i året i husleie.

Besparelsen på at Hemne kommune kjøper og eier Kulør'n fram å leie, vil gi en årlig besparelse på ca. 300 000 kroner.

— I tillegg vil vi dra nytte av at mye infrastruktur vil være på plass ved å samlokalisere biblioteket med øvrig kulturaktivitet i Kulør'n. Vi slipper å tenke på at det skal for eksempel WC, oppholdsrom og ventilasjon på plass. Slike ting er selvsagt der fra før. I tillegg vil en slik samlokalisering også bidra til at hele kulturenheten blir mer sammensveiset ved å være under ett tak, sier enhetslederen.

Færre besøkende

Biblioteket i Hemne har flere ganger vært på flyttefot. Det var i sin tid lokalisert vegg i vegg med brannstasjonen i rådhuset. Derfra gikk ferden til Sagatun og lokalene som Vinmonopolet disponerer i dag. Deretter flyttet biblioteket til eksisterende lokaler i Meierigården.

— Vi ønsker at publikum bruker biblioteket mest mulig; som en møtested og lærings- og kulturarena, og da vet vi at tilgjengelighet er viktig. Det mest tydelige eksempelet på at flytting og samlokalisering har hatt en stor effekt, er fra Stjørdal. Der økte besøkstallet fra ca. 70 000 til hele 680 000 årlig da biblioteket flyttet til kulturhuset. På samme måte har også Oppdal opplevd en stor vekst. I Hemne har vi registrert en nedgang i besøkstallene etter flyttinga fra Sagatun til Meierigården, og vi håper å snu dette ved å flytte til Kulør'n, sier Klungervik.

Forprosjektet for nytt bibliotek vil være ferdig i løpet av året. Penger til investering kommer på politikernes bord før budsjettet for 2019 skal vedtas mot slutten av året.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Enhetsleder Reidar Klungervik jobber med planene for å flytte biblioteket til Kulør'n. Foto: Arkiv