De siste ukene har det vært en del att og fram når det gjelder skoletransport for ungene på Geita og Kjøra. Saken er tatt opp flere ganger i ulike organer, og både Atb og Boreal har vært på stedet på befaring, men en løsning lot vente på seg.

Problemet har vært at ungene fra Geita har måttet vente på skolebussen ved fylkesvei 710. Vinters tid står de og venter i mørket, helt inntil veien der bilene suser forbi i 80-sonen.

Verre for Kjøra-barna

Etter at ST skrev om saken midt i desember, kom Atb med en løsning som tilfredsstilte ønskene fra Geita; nemlig at ungene skulle bli hentet ved Middagshaugen, nede i Geitaveien.

Fra 1. januar ble det ny kjørerute i tråd med dette, og dermed slapp barna å stå ved fylkesveien.

Men mens det ble en bedre løsning for Geita-barna, var det stikk motsatt for skoleelevene fra Kjøra.

Kjørt privat

Konsekvensen ble nemlig at nå var det ungene på Kjøra som måtte vente på bussen ved fylkesveien, som til tider er sterkt trafikkert - og hvor bilene holder høy fart.

Atb nektet nemlig å svinge av fra Kjøra mot Geita, fordi bussen da måtte over i motsatt kjørefelt for å greie svingen.

Løsninga ble med andre ord god for Geita-elevene, mens det var sterke reaksjoner på Kjøra. Siden nyttår har derfor ungene blitt kjørt i privatbiler til skolen.

Penger fra fond

Orkdal kommune har fulgt denne saken tett, og den sto på saklista til formannskapet i det første møtet på nyåret.

Etter forslag fra Arbeiderpartiet og Småbylista ble saken oversendt teknikkutvalget, som også fungerer som trafikksikkerhetsutvalg. I går, onsdag, ble saken behandlet i dette utvalget, og ifølge utvalgsleder Heidi Vatn (Ap) har man nå kommet fram til ei løsning som blir god, både for elevene fra Geita og Kjøra.

- Vi vedtok å bruke 260 000 kroner fra trafikksikkerhetsfondet til å utbedre avkjørselen til Kjøraveien. Det skal også settes opp lyspunkt ved henteplassene på Kjøra og Geita, forteller Vatn.

Også i Bjørnbetdalen

Inntil nå har det bare vært snakk om skoleelevene på Geita og Kjøra, men i utvalgsmøtet ble også situasjonen for elevene i Bjørnbetdalen tatt opp. I vedtaket heter det derfor:

«Rådmann tar så snart som råd kontakt med Atb for å finne akseptabel løsning for skoleskyss i Bjørnbettet i samråd med foreldre på stedet. Dersom tiltaket utløser behov for fysiske tiltak som krever investeringer av betydning, legges det fram sak til neste møte.»

Påkjørt leskur

I dag er det slik at ungene i Bjørnbetdalen står inntil fylkesveien og venter på bussen, og de har en like trafikkfarlig situasjon som ungene fra Geita har hatt.

- I dag plukkes disse ungene opp av rutebussen fra Agdenes. Det har vært satt opp et leskur av private, men dette er ødelagt etter å ha blitt påkjørt. Heldigvis var det ingen unger der da det skjedde. Vi ønsker at det settes inn en mellomstor buss som kan ta med ungene fra alle disse tre stedene. En buss av en slik størrelse vil ha mulighet til å hente ungene inne i gårdsveien, der de i dag slippes av, sier Vatn.

Avdelingsingeniør Ivar Lillery sier til ST at teknisk avdeling i kommunen vil gå i gang med å utbedre avkjørselen allerede over helga.

Et enstemmig utvalg bevilget 260 000 kroner til en større avkjørsel ved Kjøra. Foto: Catharina Morken
Utvalgsleder Heidi Vatn er glad for at det går mot en løsning for skoleelevene på Geita, Kjøra og i Bjørnbetdalen. Foto: Catharina Morken