For to år siden gikk Sirilinn Fri (18) til topps i en landsdekkende manuskonkurranse. Nå lager hun forestilling av det og setter den opp i Hemne i løpet av våren.

— Tirsdag 23. januar er det audition i Fritidsklubben i Kulør'n. Det er snakk om tre hovedroller, 8–10 mindre roller som har replikker, og mange statistroller. Møt opp og delta i ei forestilling basert på et prisbelønt manus. Jeg er ubeskjeden nok til å si det, sier Sirilinn, som har fått med seg Marit Liabø Sandvik fra Hemne Teaterlag til å bistå seg i prosjektet.

— Også instruktør Andreas Ven Langø bistår ved behov. Han blir det helt sikkert behov for, legger hun til.

Ond og rasistisk

Bakgrunnen for at hun nå jobber med et prosjekt som kan vise seg å bli veldig stort, er konkurransen hun tilfeldigvis kom over for to år siden.

— Det var møte i ungdomsrådet, og jeg så helt tilfeldig at DUS(Den Unge Scene) utlyste en manuskonkurranse. DUS er en organisasjon som har som formål å heve nivået på ungdomsteater i Norge, og dette var altså en landsdekkende konkurranse. Da sendte jeg inn mitt bidrag, forteller Sirilinn Fri.

Ungdomsrasisme og krig er en rød tråd i forestillinga som vil få inntil en times varighet. Vi møter ei ondskapsfull og rasistisk jente – solid bortskjemt hjemmefra – i en miks av drøm og virkelighet, og hennes møte med soldater og andre fra et fremmed land.

Hvordan det går, kan vi nok ikke røpe...

— Men det er et viktig tema å belyse, sier initiativtakeren.

Fikk 35 000

Sirilinn Fri var en av sju finalister som var invitert til samling i Stavanger i mai i 2016. Der mottok de ekspertråd om sine manus fra folk fra DUS, de fikk skrive dem litt om, og seinere i mai ble det avslørt at førsteplassen ble delt mellom Sirilinn og ei jente fra Tromsø. De kunne innkassere førstepremien på 35 000 kroner hver på sine kontoer.

Selvsagt var begge invitert til prisutdelinga på Det Norske Teatret i Oslo seinere på året, men da var Sirilinn ikke til stede fordi hun hadde valgt å ta et studieår i Frankrike.

— Forestillinga var satt opp ved Det Norske Teatret også denne dagen, men jeg har ikke sett den. Jeg skal se den etter at vi har laget vår versjon her i Hemne for å ha mest mulig blanke ark og ikke å bli for påvirket, sier hun.

Stort nettverk

Primært er det barn og unge i alderen fra 7 til 20 år hun er ute etter til audition.

— Det er snakk om noen taleroller, soldater og statister, pluss altså hovedroller. Til noen av hovedrollene har jeg navn på ønskelista mi, vi får se om de sier ja. Får vi også med noen fremmedspråklige, vil det være helt topp. Det vil gi forestillinga et enda mer realistisk bilde, sier hun.

— Hvordan foregår audition?

— De som er interessert må melde seg til meg først. Så får de tilsendt et utdrag av manus, så blir det leseprøver på audition. Vi har alliert oss både med Sodin og kulturskolen, og her på HVS har jeg allerede et bra nettverk av aktuelle skuespillere.

Bred bakgrunn

Selve forestillinga settes opp i Hemne samfunnshus. Dato er ikke bestemt, men det blir i slutten av april.

— Da vil folk få oppleve et scenebilde de aldri har sett før, noe helt utenom det vanlige. Jeg sier ikke mer, sier hun hemmelighetsfullt.

Selv har Sirilinn Fri en lang scenekarriere. Hun var ikke mer enn tre år da hun sang i knøttekor, etter at hun flyttet til Hemne har hun deltatt på utallige UKM, Elden på Røros, Fargespill, minst to større spel i Wesselgården, og selvsagt på siste russerevy - og mye mer.

— Men denne gangen deltar jeg ikke i selve forestillinga, det blir kun regi, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300