Med blant andre bondelagsleder Lars Petter Bartnes som trekkplaster, ble Meldal samfunnshus fylt opp med nesten 200 deltakere på landbruksmøtet torsdag.

Møtet ble arrangert for femte år på rad, og har stadig vokst. Folk kommer tilreisende fra et stort omland for å møte kolleger i landbruket og få faglig påfyll. Arrangørene, som er Tine, Nortura, Meldal bondelag, Felleskjøpet, Landbrukssenteret Midt og Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag, var meget godt fornøyd med både oppmøtet og foredragsholderne de hadde fått tak i.

- Vi er kvalitetsbevisste på foredragsholdere, for vi vil jo trekke folk. Det ser vi også at vi har lyktes med, sier Ola Sølberg fra Tine, mens han skuer utover den fullsatte salen.

Mange kommuner

Både foredragene og det sosiale er med på å appellere til folk i næringa.

- Det er sosialt å møtes å mange sammen. Dette er et gunstig tidspunkt for gårdbrukerne, som fortsatt har det ganske rolig etter jula, sier Sølberg.

I år var elever fra Skjetlein og Øya videregående skoler representert, sammen med deltakere både fra Meldal, Rennebu, Orkdal, Hemne, Rindal, Fosen, Hitra, Frøya, Skaun og Trondheim.

Etter en myk start med kaffe og vafler, var det Sølberg som sto for velkomsten, før Kristen Bartnes, daglig leder i NLR Trøndelag, tok over som møteleder videre. Første foredrag sto bondelagsleder Lars Petter Bartnes for, og temaet var «Framtidas landbruk, enda bedre klimatilpasset?».

Han var innom jordvern, som han mener det tas for lite hensyn til i samfunns- og arealplanegging, og han snakket om markedsordningene som skal sikre bondens pris og avsetning for råvarene.

- De små grepene

Så gikk han over til å snakke om miljø, og Norges klimaforpliktelser om å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030, sammenlignet med 1990. Jordbruket inngår i ikke-kvotepliktig sektor i EUs klimaregelverk. Bartnes hadde noen innspill til å redusere utslipp i landbruket:

- Optimalisering av produksjonen på hver gård. Det er de små grepene hver enkelt gjør, som til sammen gir en effekt. Vi skal redusere utslipp, men produksjonen skal bestå, sa han.

Og han pekte på klimasmart rådgivning, økt utnyttelse av husdyrgjødsel i biogass, bygging i tre og forskning og utvikling som viktige faktorer i dette.

- Målet blir å utvikle et klimaregnskap for hver gård, gjennom innsamling og systematisering av data i en klimakalkulator, sa han.

Og dette med biogassanlegg brukte han litt tid på.

- Vi er godt i gang med å bruke husdyrgjødsel i biogassanlegg i Midt-Norge. Men på Skogn er de i ferd med å utvikle et biogassanlegg i stort format, uten at det kjøres inn husdyrgjødsel. Her er det noen som har sovet i timen. Det er viktig for oss å få husdyrgjødsel inn i biogassproduksjon i større grad, sa Bartnes.

Kjekt å møtes

Bartnes sa etterpå til ST at det var stas å få være med på møtet i Meldal.

- Det er artig å møte så mange gårdbrukere og diskutere interessante tema, og her er det også godt oppmøte av unge fra videregående, sier Bartnes.

Rundt et bord med bønder både fra Orkdal, Storås og Skaun gikk praten mens soddsuppa ble fortært, og karene var enige om at dette er et bra møte med aktuelle temaer.

- Det er kjekt å treffe andre, sier Ola Loe fra Storås.

- Er bondeyrket et ensomt yrke?

- Egentlig ikke, for vi samarbeider med naboer og holder på med noe aktivitet attåt, sier Kristian Loe.

Presisjonslandbruk

Dagen fortsatte med Jogeir Agjeld fra Norsk Landbruksrådgiving, som snakket om presisjonslandbruk. Dette definerte han som «et verktøy for å forvalte ressursene vi rår over på en best mulig måte».

- Har vi presisjonslandbruk i Norge? Helt klart, og mest innendørs i fjøsene, sa han, og henviste til melkeroboter og god kontroll med produksjon og dyrehelse.

Han snakket om ny teknologi, slik som autostyring på traktoren, og måter å gjøre ting på som gjør at ressursene utnyttes enda bedre. For eksempel faste kjørespor på åkeren, for å la mest mulig av plantene få ro.

Både storfe og slaktekylling/verpehøner var tema i siste programpost. Her var det henholdsvis Ola Stene og Line Hasselberg Sørensen som sto for kunnskapsformidlingen.

Seks elever fra Meldal videregående skole, som går VG1 restaurant og matfag, sørget for laging og servering av mat til den store forsamlinga. Det ble både vafler, frukt, sodd og kaffe å få.