- Vi tror at ved å heve kvaliteten på drikkevannet vårt, hever vi kvaliteten på hele kommunen, sier Opphaug mens han tar imot kaffekoppen som Aud-Inger Kalseth serverer på Å-stuggu.

Les også: Positiv til å leie ut fotballhall

Les også: - Åpner for trafikk 15. februar i Klinglien

Kaffen er traktet på vann fra Å vannverk, det ene av to kommunale vannverk i Meldal som henter vann fra grunnvannsbrønner langs Orklavassdraget. De to vannverkene, som hver består av tre grunnvannsbrønner i løsmassene under elveløpet, har manglet endelig godkjenning fra Mattilsynet i lengre tid.

Fagansvarlig for vann og avløp i Meldal kommune, Ole Andreas Opphaug, viser fram et vannrør fra 1950 der innsiden av røret er dekket av en blanding av rust og biologisk materiale. Så godt som alt av disse vannrørene er nå skiftet ut, ifølge Opphaug.

Mer kunnskap

Fredag kunne Opphaug og inspektør Erik Wahl fra Mattilsynet feire at kommunens vannverk oppfyller dagens krav med kaffe og vafler på den berømte kaffebaren på Å.

- Vannverket har vært godkjent etter tidligere regelverk, men vi har etter hvert fått mer kunnskap om sårbarheten rundt grunnvannsbrønner. Tidligere kunne slike vannverk bli unntatt kravet om desinfeksjon av vannet, men i dag vet vi at smittestoffer kan overleve i grunnvann i mye lengre tid enn vi tidligere har trodd, sier Wahl.

Vannbårne sykdommer

Han understreker at det ikke er elvevann fra Orkla som fyller drikkevannsbrønnene i Meldal, selv om brønnene er boret langs elveleiet. De 25 meter dype brønnene er boret ned gjennom løsmassene som er dannet under elveløpet, og fylles med grunnvann som siger inn i grunnen under løsmassene.

- Tidligere regnet man med at grunnvann alltid var trygt. Men vi har i senere tid sett mange vannbårne utbrudd i Norge og i utlandet, knyttet til grunnvann. Både bakterier, virus og parasitter kan overleve lenge i naturen, og det kan dermed være smittestoffer som fortsatt lever i grunnvannet, sier Wahl.

Fagansvarlig for vann og avløp i Meldal kommune, Ole Andreas Oppghaug, og spesialinspektør i Mattilsynet, Erik Wahl, får servert kaffe av Aud Inger Kalseth på Å-stuggu. - Drikkevann er et uhyre viktig råstoff som må holde topp kvalitet, sier Opphaug.

Måkeskitt og lekkasjer

Han viser til blant annet giardia-parasitten, som i 2004 gjennom offentlig drikkevann førte til 6000 syke bergensere, der mange fortsatt sliter med alvorlige ettervirkninger som kronisk trøtthetssyndrom, og til Røros der forurenset drikkevann i 2007 førte til at to tredjedeler av befolkningen ble smittet av Campylobacter, en bakterie som gir akutt diare. Årsaken skal ha vært at det lekket forurenset overflatevann inn i en grunnvannsbrønn.

- Meldal kommune er så langt jeg kjenner til de siste i det gamle Sør-Trøndelag fylke som har levert urenset grunnvann. Man kan si at tiden var overmoden for å få dette godkjent. Men vi har latt være å gi kommunen pålegg ettersom vi visste at de jobbet aktivt med saken, sier Wahl.

I det nye UV-anlegget sørger ultrafiolett lys for å drepe det som måtte være av bakterier, virus eller parasitter i grunnvannet.

Øver på forurensning

Sommeren 2017 kunne Opphaug vise fram et flunkende nytt UV-anlegg som nå sørger for å fjerne det som eventuelt måtte være av biologisk forurensning fra grunnvannet som pumpes opp av grunnen. Men sikringen av kvalitetsvann til meldalingene innebærer mye mer enn den fysiske rensingen, forteller han.

- Vi har laget oss et planverk for rå følge opp både vannkilder og forsyning, hele vegen. Vi har laget en risiko- og sikkerhetsvurdering, vi har satt opp en beredskap som skal sikre oss mot hendelser som flom og strømbrudd, og vi har laget oss en øvingsplan der vi øver på spesifikke hendelser, som for eksempel en trailervelt nær vannkilden. Vi har også et mobilt kloringsanlegg i beredskap, sier Opphaug som også har planer om å bytte ut over 100 kummer i årene som kommer for å skille drikkevannskummer fra avløpskummer.

Gerd-Ingrid Samskott Hagen håndterer kaffemaskinen på Å-stuggu. Den populære kaffebaren trakter kaffen på vann fra Å vannverk.

Sårbart landbruk

Han mener kommunen nå kan tenke nye muligheter ettersom sikkerheten for drikkevannskvaliteten nå er på plass. De to kommunale vannverkene forsyner i dag over 3000 av Meldals 3960 innbyggere, men vannet er også et viktig råstoff, ikke minst for landbruket i kommunen.

- Vi er et stort landbruksdistrikt, med blant annet mange kyllingprodusenter. De er ekstra sårbare når det gjelder vann. Skulle det bli stopp i vannforsyningen går det ikke mange timene før det er kritisk, og bakterier som Campylobacter i drikkevannet til kyllinger kan føre til sykdom hos mennesker når man spiser kyllingen. Nå skal folk vite at vi har godt og sikkert vann i Meldal, sier Opphaug.