- Det var altfor få ordrer ved inngangen til 2018, så da måtte vi bare ta fornuften fatt, sier styreleder Odd Evert Halsetrønning, etter at det ble kjent at bedriften begjærte oppbud før helga.

Storås trevare hadde 60-årsjubileum i 2017. Dette skulle også vise seg å bli det siste driftsåret for bedriften, som har hatt fokus på produksjon av dører, vinduer og spesialtilpassede løsninger. Torsdag ble de ansatte informert om at bedriften begjærer seg konkurs.

- Hva er årsaken til konkursen, Halsetrønning?

- Det er manglende ordrer ved inngangen til 2018. Det var altfor få ordrer. Denne bransjen er syklisk gjennom året. Det er mye å gjøre om sommeren og utover høsten, og mindre på etterjulsvinteren. Før om årene har vi hatt noen større prosjekter ved årsskiftet, men det kom ikke i år. Da måtte vi gjøre grep. Vi har slitt økonomisk over flere år, og hadde derfor vi ikke muskler til å stå imot. Vi måtte ta fornuften fatt og ta konsekvensene, sier Halsetrønning.

Nådde ikke målene

- Når tok dere avgjørelsen?

- Vi har hatt situasjonen under nøye overvåkning siden i fjorhøst. Vi satte noen mål i forhold til resultat og ordreinngang, som ikke var i nærheten av å bli oppnådd. Etter årsskiftet var det bare å begjære oppbud. Styret har vært tett på hele i perioden, sier Halsetrønning.

Han sier det var tungt å informere de ansatte på torsdag, men at ledelsen hele tida har spilt med åpne kort om den økonomiske situasjonen. Det var til sammen ni arbeidsplasser ved bedriften, hvorav seks var fulltidsansatt.

- Hvordan ble årsresultatet for 2017?

- Regnskapet er ikke gjort opp enda, men ut september var det et lite overskudd. Dette skyldes som sagt at året er syklisk, med mye å gjøre fra mai og utover sommeren og høsten.

- En ryddig sak

Produksjonen ble stoppet umiddelbart på torsdag, for å unngå å dra på mer kostnader.

- Har bedriften store beløp utestående?

- Nei, det er ikke mye. Dette er en veldig ryddig sak. Det er kun snakk om mindre beløp, så det var riktig tidspunkt å avvikle på. De som har tapt penger, er banken. De har vært har tålmodige og bidratt på beste måte, så all honnør til Meldal sparebank og nå Orkla sparebank, sier Halsetrønning.

- Hvordan er muligheten for at bedriften startes opp igjen?

- Jeg har ikke peiling. Jeg er ikke kjent med at det finnes planer om å starte opp igjen, sier styrelederen.

Kjøpte sprosseproduksjon

Halsetrønning sier det ikke er lett å hevde seg i et marked med sterk konkurranse og kraftig automatisering.

- Vi konkurrerer med bedrifter som har investert ganske kraftig i automatisering. Vi har forsøkt å holde oss tro mot håndverket, og har henvendt oss en del til rehabilitering, sier han.

Da ST siste skrev om bedriften, var det i forbindelse med at de i sommer kjøpte opp sprosseproduksjonen fra Trollheim Vekst.

- Var dette oppkjøpet et forsøk på å bedre en vanskelig situasjon?

- Nei, vi hadde et positivt resultat da, for første gang på flere år. Sprossene var ment som et tillegg, det skulle ikke berge noe som helst. Det var noe som var greit å sikre seg da det ble til salgs, sier Halsetrønning.

Tallene er i hele 1000
20162015201420132012
Driftsinntekter8 3299 2948 2859 0149 862
Årsresultat-231-166-1081-696-222
Odd Evert Halsetrønning er styreleder i Storås Trevare. Foto: Arkiv